X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Pensionari norvegieni, voluntari în Moldova!

18 dec. 2022,, 19:45   Societate
2342 0

De cîțiva ani, un grup de vîrstnici norvegieni sînt ca niște îngeri păzitori pentru o mulțime de săteni din localitatea Selemet, scrie tv8.

Datorită organizației umanitare, pe care au fondat-o în țara lor, aceștia colectează bani care sînt investiți, mai apoi, în diferite proiecte sociale. De-a lungul timpului, au contribuit la renovarea grădiniței, a muzeului satului, iar acum susțin financiar centrul social, care risca să se închidă din lipsă de bani. Datorită faptului că satul se dezvoltă, și viața localnicilor, vorbim aici de cei aflați în categoriile de risc, capătă alt sens. Pe lîngă proiectele de infrastructură, norvegienii desfășoară și acte de caritate. În aceste zile, împart pachete cu produse alimentare celor care au atît de multă nevoie de ele.

„Mă numesc Håkon Vefald, sînt director la organizația Norge-Moldova. Am venit aici, la Selemet, în 2009. Am lucrat în Moldova mai mult timp, dar numai aici, la Selemet, am reușit să facem ceva bun împreună cu primarul și echipa primăriei de aici. Cred că toată viața am avut o dorință, să ajut oamenii care au nevoie, care au o viață grea și de aceea am venit aici în 1992, acum sînt 30 de ani de cînd am venit prima dată în Moldova.”, se descrie directorul asociației de norvegieni, într-un interviu acordat pentru „Moldova gîndește”.

De cîteva zile, Hakon Vefald împreună cu alți cîțiva norvegieni și-au lăsat țara și familiile ca să aducă un strop de lumină și bunătate în zeci de familii moldovenești, greu încercate de soartă. Timp de o săptămînă și jumătate, ei sînt alături de bătrînii și persoanele cu dizabilități din satul Selemet, din raionul Cimișlia, fiind o tradiție pe care o respectă an de an. Și de această dată, au procurat produse alimentare și le distribuie personal, mergînd la casele celor circa 500 de beneficiari.


Pentru femeia din imagini, anul acesta a fost unul de cotitură. Vara, casa în care locuiește împreună cu fiica ei cu dizabilități a ars și a rămas fără acoperiș. Dar, o mulțime de oameni s-au mobilizat cînd au auzit despre drama lor și le-au întins o mînă de ajutor. Așa că, pentru ea anul ce se scurge este și despre solidaritate și bunătate, datorită cărora a putut să depășească mai ușor această provocare. „sînt bucuroasă de cadoul de Anul Nou, sînt mulțumită că avem un nou acoperiș deasupra capului”, mulțumește femeia voluntarilor străini.

Distribuirea celor circa de 500 de pachete de ajutor este unul dintre zecile de proiecte pe care le desfășoară organizația norvegiană în satul Selemet. Colaborarea cu primăria a început în 2009. Primarul Tatiana Badan își amintește bine cît de complicată era, în acea perioadă, viața satului și prin ce crize trecea. Așa că, atunci cînd norvegienii s-au oferit să acorde ajutor, dezinteresat, l-a acceptat cu toată inima. Datorită acestei colaborări, satul și sătenii duc acum o altă viață. În localitate a început să funcționeze cabinetul stomatologic, au fost construite blocuri sanitare în școală, a fost reparată grădinița, iar la muzeul satului a fost schimbat acoperișul. Acum, susțin financiar activitatea centrului social, prin care sînt ajutați bătrînii satului. Practic, nu există instituție publică, aflată în gestiunea primăriei, care să nu fi fost îmbunătățită prin intermediul asociației de norvegieni. „Mai mult am reparat clădirea la grădiniță, centrul social, stomatologia. Și la primărie am făcut ceva și cred că pentru noi cel mai important este ca să faci viața oamenilor mai bună, asta este scopul nostru și vom continua să lucrăm împreună,” declară Hakon Vefald.

Voluntarii norvegieni sînt și ei vîrstnici. Practic toți care fac parte din organizație sînt deja la pensie. Spun că și-ar dori și colegi mai tineri, doar că aceștia se concentrează, mai mult, pe bunăstarea propriilor familii. „Vor să fie activi și foarte mulți lucrează ca voluntari în organizații diferite. Și la noi în organizație foarte mulți sînt pensionari, am vorbit acum că avem nevoie și de oameni tineri, că sînt puțini, dar ei au familiile lor, sînt foarte ocupați cu copiii și toate activitățile legate de copii și le este greu să-și găsească timp pentru voluntariat. Dar oamenii ceilalți au timp și dorință.”

În Norvegia, cultura voluntariatului este extrem de dezvoltată. În țară există peste 115.000 de organizații non-guvernamentale, iar circa 85 la sută dintre locuitori sînt membri ai unei organizații sau în mai multe ONG-uri. Peste jumătate din populația adultă a Norvegiei prestează muncă voluntară în cursul unui an, ceea ce este un record internațional.

1
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?