Criza energetică stiri: 1586
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Pelicanii din Ialoveni – alungați de localnici. Ce-i nemulțumește pe gestionarii iazurilor

20 aug. 2020,, 12:14   Societate
3200 1

Nu toată lumea se uită cu admirație la sutele de pelicani care au făcut popas la cîteva iazuri din raionul Ialoveni.

Pentru persoanele care gestionează bazinele acvatice, prezența păsărilor înseamnă o pierdere financiară enormă. Pelicanii le mănîncă toți peștii pe care îi cresc în apă, scrie tv8.md.

Ca să lupte cu ei, arendașii sînt nevoiți să-i sperie zilnic, cu artificii speciale, însă nu țintesc în păsări, ne spun ei. Totuși, localnicii sînt contrariați de gestul lor și sînt de părere că păsările trebuie admirate, dar nu speriate.

„Părinții aici au crescut, buneii.. noi niciodată n-am avut așa frumusețe în jur. Și cînd s-a format toată comunitatea lor aici pe lacul de la Nimoreni, Suruceni, au început a veni de la oraș părinții cu copiii, filmau, bucurie.. Dar au început a tuna, a împușca, din ce și cum noi nu știm”, spune Iulia Ionaș, localnică.

Femeia crede că împușcăturile au afectat comportamentul păsărilor, acestea devenind mai speriate acum.


„Eu eram martor cînd văd că se face o nelegiuire, dar nicidecum nu pot interveni. Păsările astea ca nebunele au început a zbura, ca pierdute..”

Și alți săteni sînt de părere că arendașii iazurilor nu procedează corect cînd decid să sperie pelicanii în acest mod.

„Pentru prima dată ne-am ciocnit cu această problemă, cu un număr extraordinar de mare de pelicani, care au migrat din Delta Dunării, cu scopul de a se hrăni. Noi clar că cunoaștem legislația, noi nu-i împușcăm, dar avem sperietori speciale care buhnesc și îi sperie. E o situație foarte critică, nici nu știm ce măsuri să luăm”, a spus Victoria Bortă, președintele Asociației.

Sutele de pelicani au poposit, de cîteva zile, în preajma satelor Dănceni, Suruceni și Nimoreni. Specia lor este inclusă în Cartea Roșie a Moldovei, acestea fiind și cele mai mari păsări ca dimensiune din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав