Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care deschid profile false pe rețelele de socializare

24 aug. 14:33   Societate
1306 0

Persoanele care clonează profiluri pe rețelele de socializare ar putea risca pedeapsă cu închisoarea de pînă la trei ani sau amendă de pînă la 150 de mii de lei. Ministerul Justiției a remis Guvernului un proiect de modificare a unor acte normative prin care se operează modificări la Codul penal. Astfel, vor fi introduse componențe noi de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei, transmite agora.md.

Mai exact, se propune completarea Codului penal cu art.177 - „Uzurpare de identitate” și art.177 - „Falsul de identitate”.

„Chiar dacă în Republica Moldova a fost instituit cadrul juridic necesar pentru protecția datelor cu caracter personal cu scopul de a proteja dreptul fundamental al persoanei fizice în ceea ce privește viața intimă, familială, privată, în prezent normele penale nu incriminează acțiunile sau inacțiunile orientate spre uzurparea sau falsificarea identității unei persoane fizice în scopul concurenței neloiale, defăimării, cauzării pierderilor materiale sau a clientelei”, susțin reprezentanții Ministerului.

Potrivit autorităților, în Republica Moldova se întîlnesc următoarele modalități de uzurpare a identității: clonarea profilelor pe rețelele de socializare; apelarea din locurile de detenție în scopul obținerii prin înșelăciune a beneficiilor materiale; clonarea cardurilor bancare; introducerea frauduloasă în circuitul rutier a unor autovehicule străine etc.

Pentru a combate acest fenomen infracțional, persoanele care comit astfel de infracțiuni riscă pedeapsa cu închisoare de la șase luni pînă la trei ani sau pedeapsa cu amendă de la 100.000 de lei pînă la 150.000 de lei.


Proiectul se află în faza de consultare publică, urmînd a fi finalizat după recepționarea avizelor din partea instituțiilor și a tuturor persoanelor interesate.

După ce va fi aprobat de către Guvern, proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare și adoptare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав