X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Pedagogii din școlile rurale nu și-au primit salariile de cîteva luni

9 noi. 2021,, 07:36   Societate
2787 0

Pedagogii din școlile rurale mici din Moldova nu și-au primit salariile de cîteva luni, relatează Noi.md.

Aceleași obiecte și programă școlară, iar după număr, elevii din întreaga școală sînt ca într-o clasă deplină. În gimnaziul din satul Iordanovca sînt doar 36 de copii.

"Au fost mulți copii, pînă la 300 de elevi. Apoi numărul a început să scadă brusc. Familiile părăsesc satul pentru a lucra în străinătate. Acum în clasă am doar 10 copii", a spus învățătoarea de clasele primare, Elena Beșleagă.

Școlile din Moldova sînt finanțate în dependență de numărul de elevi. Guvernul alocă în medie cîte $800 anual pentru fiecare dintre ele. Gimnaziului din Iordanovca nu-i ajunge acești bani. Alocările bugetare nu acoperă toate cheltuielile.

"Există multe cheltuieli. Din suma totală se achită salarii, serviciile comunale și materiale didactice. În ultimii 3-4 ani, am angajat doar pensionari pentru a lucra la școală. Deoarece pur și simplu nu putem asigura tinerii profesori cu sarcina didactică necesară de 18 ore. Copii nu sînt ", a declarat directorul gimnaziului din satul Iordanovca, Parascovia Panait.


Din septembrie, pedagogii din această școală nu și-au primit salariul. Unii vînd legume la piață pentru a se hrăni. Alții intenționează să plece în străinătate. Iar unicul profesor tînăr lucrează la două locuri de muncă.

"Am noroc că am un alt loc de muncă principal, sînt asistent de laborator la spitalul raional. Trăim din acest salariu. Și din alocația soției pentru îngrijirea copilului. În general, este trist ce se întîmplă în sistemul de învățămînt", a declarat Iurie Topală, profesor de chimie și biologie.

Situația este similară și în satul vecin Carabetovca. Directorul gimnaziului a redus orele directorului și personalului auxiliar. A lăsat doar orele principale de muncă ale profesorilor. Datorită acestui fapt, salariile au fost achitate la timp.

"Facem tot posibilul pentru a avea electricitate și încălzire în școală. Trebuie să economisim pentru salarii. Nu putem cumpăra nimic pentru școală, să facem reparații. Numai reparații cosmetice. Ne încălzim cu două cazane pe gaz, dintre care unul s-a defectat. Nu avem bani pentru a cumpăra unul nou", spune directorul gimnaziului "Ștefan cel Mare" din satul Carabetovca, Tatiana Vrabie.

Pentru prima dată în Carabetovca nu s-a format clasa întîi. Acum în gimnaziu sînt 8 clase -de la a 2-a pînă la a 9-a.

"Achitări pentru un elev noi nu avem. Acest sistem este potrivit pentru orașele cu clase mari. Dar nu pentru sate. De aceea, și salariile sunt mici", a explicat Liudmila Plop, profesoară de matematică la gimnaziul Ștefan cel Mare din satul Carabetovca.

În unele raioane, datoriile salariale ale profesorilor au depășit 170 de mii de dolari. Autoritățile locale nu pot ajuta școlile. Președinții mai multor raioane s-au adresat deja către autorități.

"Nu ne ajung bani pentru existența raioanelor. În țara noastră, raioanele sunt subvenționate de guvern. Există o problemă că nu ne ajung bani deja în acest an. Iar pentru anul viitor, bugetul nostru în general a fost redus", a declarat președintele raionului Basarabeasca, Petru Pușcari.

Guvernul a alocat bani pentru achitarea datoriilor către profesori - mai mult de 7,5 milioane de dolari. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a cerut revizuirea Legii salarizării pînă la sfîrșitul anului.

"Trebuie să facem unele ajustări pentru 2022. Ar trebui să avem o strategie pentru ceea ce facem cu cheltuielile, cum ar trebui să fie acoperite în instituțiile de învățămînt. Cine ar trebui să le acopere? Ar trebui revizuită și formula din sistemul de învățămînt astfel încît astfel de probleme să nu mai apară", a spus Natalia Gavrilița.

Din cauza lipsei de elevi, în ultimii trei ani în țară au fost închise aproximativ 40 de școli. Copiii sînt duși la ore în localitățile vecine. Autoritățile raionale solicită păstrarea școlilor mici. În caz contrar, Moldova este amenințată cu dispariția unor sate întregi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?