Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1093

Pe 9 august este sărbătorită Ziua mondială a grădinii zoologice și parcurilor

9 aug. 17:00   Societate
1487 0

În fiecare an, pe data de 9 august este sărbătorită Ziua mondială a grădinii zoologice și parcurilor, pentru a marca importanța conservării biodiversității, transmite Moldpres.

„În afară de aspectul educativ, parcurile și grădinile zoologice reprezintă în primul rînd șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție. Desigur, că scopul cel mai important al grădinilor zoologice este acela de a asigura sprijin continuu pentru conservarea speciilor, precum și de a oferi oportunități educaționale extinse. Publicul țintă principal sînt copiii, care sînt viitori tineri interesați de conservarea planetei. Primul pas în educarea vizitatorilor este realizarea cadrului cît mai natural al habitatului animalelor”, indică cu acest prilej Agenția de Mediu din Republica Moldova.

În Republica Moldova, Grădina Zoologică, conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, face parte din categoria de obiecte și complexe naturale care nu ține de clasificarea Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii, însă ca și celelalte categorii de arii naturale protejate de stat este de o valoare primordială incontestabilă pentru conservarea biodiversității și a habitatelor naturale.

Potrivit sursei citate, la Grădina Zoologică din Chișinău, zeci de animale reprezintă speciile incluse în Cartea Roșie Internațională și Cartea Roșie a Republicii Moldova. Totodată, se desfășoară lucrări de construcție în scopul lărgirii colecției și se discută la nivel internațional în vederea obținerii permisului pentru popularea teritoriului cu specii noi de animale.

Prima grădină zoologică din lume a fost înființată de regina Hatshepsut în 1500 î.e.n. în Egipt prin colectarea animalelor din toată Africa. Mai tîrziu, împăratul Chinei Wen Wang a construit o grădină zoologică pentru a-și arăta bogăția și puterea, amplasată în peste 1.500 de acri, avea animale din tot imperiul său și a fost numită Grădina Inteligenței. Tiergarten Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume. A început ca o menajerie regală în 1752, simbol al extravaganței imperiale austriece și al interesului puternic al împăratului Franz I pentru lumea naturală.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав