X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

PCCOCS anunță că investigarea dosarului delapidării de la Calea Ferată din Moldova continuă

13 dec. 2021,, 11:33   Societate
3200 0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță că procurorii continuă investigațiile privind delapidarea patrimoniului întreprinderii de statului de către un grup criminal organizat, prin abuz de serviciu, la Calea Ferată din Moldova. Astfel, pentru consolidarea forțelor tuturor actorilor implicați, a avut loc o ședință în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului.

„În scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni, a fost dispusă acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat cifrează 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei”, se arată într-o notă informativă a PCCOCS, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Procurorii investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal, mai mulți suspecți au fost puși sub statutul de învinuiți.

Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” se confruntă cu probleme majore de mai mulți ani. În aceste condiții, la Parlament a fost creată o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că CFM a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei. Întreprinderea se află acum în prag de faliment.

„Prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 de milioane de lei. Din cauza obiectelor nefinisate compania a pierdut 64 de milioane de lei. Lucrările lăsate de izbeliște pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giugiulești au adus pierderi de 502 milioane de lei. Cheltuieli neîntemeiate – 20 de milioane de lei; casări dubioase – 1,5 milioane de lei de lei; cazuri de administrare eficientă – 59 de milioane de lei; contracte dubioase – prejudicii de 25 de milioane de lei, transport fără bilete – peste 132 de milioane de lei. De asemenea, CFM a trebuit să achite diferite penalități de 10,5 milioane de lei”, se arata în raportul comisiei.


Muncitorii se plîng că nu primesc salarii de luni întregi. Anterior, angajații Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei au protestat în fața instituției, a Parlamentului, la Guvern dar și la Președinție. Atunci, muncitorii au cerut să le fie achitate salariile care întîrziau de mai bine de trei luni. Subiectul datoriilor de la CFM a fost discutat și la Consiliul Suprem de Securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?