X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Pavlovschi, despre interzicerea simbolurilor: "Nu trebuiau să amestece totul la un loc"

18 apr. 2022,, 16:15   Societate
4267 0

În prevederea Legii privind introducerea interdicții în Moldova a atributelor și simbolurilor cunoscute utilizate în legătură cu actele de agresiune militară, trebuiau să lase doar semnele Z și V și să scoată panglica Sf. Gheorghe de sub acțiunea sa, deoarece ea a fost folosită în țara noastră de mulți ani ca simbol al victoriei și nu este în niciun fel asociată cu acțiunile militare actuale din Ucraina.

Această opinie a fost exprimată de Stanislav Pavlovschi, expert în domeniul dreptului, vorbind în direct la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

"Nu trebuiau să adune totul într-o grămadă și să amestece darul lui Dumnezeu cu omletă, cum se spune. Eu aș separa aceste două lucruri - semnele Z și V și panglica Sfîntului Gheorghe, deoarece interzicerea primelor două litere în context poate fi discutată, dar în ceea ce privește panglica – nu este nimic de discutat", a remarcat Stanislav Pavlovschi.

El a recunoscut că, într-adevăr, semnele V și Z sînt utilizate activ de trupele rusești în operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei și nu există nicio modalitate de a evita asociațiile.

"Ele sînt asociate cu acțiunile militare. Putem discuta cine are dreptate și cine nu are dreptate. Nu are nici o importanță. Acest lucru este asociat cu acțiunile militare, cu acțiunile unui stat pe teritoriul altui stat. Ca urmare a acestor acțiuni, mor oameni. Adică, oricît de mult n-am vrea, acest lucru este asociat cu războiul. Dar ei le-aș separa de panglica sf. Gheorghe, care la noi nu are nici o leătură cu acțiunile din Ucraina. Nu am văzut trupe rusești care să folosească această panglică în Ucraina, de exemplu. Aceasta în primul rînd. În al doilea. Deja de mai mulți ani în Moldova panglica Sf. Gheorghe este folosită ca simbol al victoriei, simbol al zilei de 9 mai. Nimeni nu o folosește pentru Paște, Crăciun, Anul Nou sau Revelion. Este folosită doar pe 9 mai, ca simbol al victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial sau al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, fiecare în numește cum vrea. Și niciodată această panglică nu a provocat careva acțiuni militare sau îndemnuri de a ataca pe cineva sau dea lupta împotriva cuiva. A fost un simbol al bucuriei oamenilor datorită faptului că, la urma urmei, binele a învins răul, că viața a învins moartea și că cele mai bune forțe din acel mare și teribil război au predominat asupra ciumei fasciste. Aceasta dacă e să spunem lucrurilor pe nume", a spus expertul în domeniul dreptului.

El a este pentru ca semnele Z și V și panglica Sf. Gheorghe să fie separate, menționînd că nu există motive suficiente pentru interzicerea acesteia din urmă.

Stanislav Pavlovschi a reamintit că articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului proclamă dreptul la libertatea de exprimare, răspîndirea informațiilor și altele asemenea. Dar în a doua parte se vorbește despre posibile constrîngeri pentru combaterea criminalității, protecția moralei, a securității statului, sănătății publice și prevede o serie de alte restricții. Iar dacă cineva dorește să introducă o anumită restricție, atunci această restricție, pentru a fi compatibilă cu prevederile Convenției, trebuie să corespundă trei criterii.

"Primul criteriu este că ea trebuie să urmărească un obiectiv legitim. În al doilea rînd, trebuie să existe o necesitate socială acută care ducă la impunerea acestei restricții. Și în al treilea rînd, această restricție ar trebui să fie proporțională cu obiectivul urmărit. Așadar, era de datoria statului, a Parlamentului și a Guvernului să ne arate în ce constă această legitimitate a scopului, care este această necesitate socială urgentă. Ce s-a întîmplat aici pe teritoriul Moldovei, față de anul trecut, că anul trecut s-a permis, dar anul acesta nu se mai permite? Ce s-a întîmplat cu această panglică în acest an? Ei nu ne-au explicat acest lucru. Al treilea și ultimul element este proporționalitatea. Adică, acea măsură care este luată trebuie să fie proporțională cu obiectivul urmărit. Și aici, cînd vorbim despre proporționalitate, legea prevede pedepse foarte draconice: munca în folosul comunității, amenzi foarte mari. Proporționalitatea este, de asemenea, discutabilă", a menționat expertul în domeniul dreptului.


Potrivit lui, potrivit practicii CEDO, chiar și o amendă de 50 de lei poate fi o măsură disproporționată, în funcție de în ce drept s-a implicat statul, în ce măsură această implicare este justificată și care este legalitatea scopurilor urmărite.

"Aceste trei elemente menționate guvernarea ar trebui să ni le arate. Răspunsul final la această întrebare ar trebui să-l dea autoritățile naționale judiciare. Dacă cineva va ieși cu o panglică și este pedepsit pentru asta, el are dreptul să meargă în instanță, să treacă prin toate posturile judiciare și apoi să se adreseze la Curtea Europene a Drepturilor Omului. Și cînd instanța se va expune pe această temă, autoritățile noastre judiciare, autoritățile judiciare internaționale se vor expune, numai atunci vom putea spune că aceasta este practica. Dar eu aș face amendamente la lege și aș separa interzicerea semnelor Z și V de panglică Sf. Gheorghe. Primele două litere pot fi discutate, dar nu putem spune nimic pespre panglică", a spus Stanislav Pavlovschi.

19
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?