Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Patru oameni de știință din Moldova au intrat în topul mondial al celor mai valoroși oameni de știință din lume

5 ian. 2023,, 23:30   Societate
5528 0

Numărul total de oameni de știință din întreaga lume cu cel puțin 5 publicații înregistrate în baza de date internațională depășește în prezent 9 milioane.

Pentru a evalua în mod obiectiv contribuția individuală a fiecăruia dintre ei începînd din 2020, un grup de lucru al Universității Stanford compilează și publică la sfîrșitul fiecărui an "Top 2%" al cercetătorilor în fiecare dintre cele 176 de domenii științifice fundamentale incluse în 22 de grupuri științifice majore (biologie, medicină, chimie, istorie etc.).

Clasamentul este întocmit pe baza unei baze de date internaționale actualizate de publicații științifice și a nivelului de citare a acestora. Pe parcursul celor trei ani de existență a clasamentului, patru savanți moldoveni au fost incluși în Top 2%, scrie logos.press.md. Printre acestea se numără:

Doctor habilitat în Științe Fizice și Matematice, profesor la Universitatea de Stat din Moldova Ghennadii Corotcencov, Laureat al Academiei de Științe a Moldovei 2019, Laureat al Premiului Național al Moldovei 2022 - se află în Top 2% oameni de știință în secțiunile Fizică Aplicată/Chimie Analitică în clusterul Fizică și Astronomie;

Dr. Habilitat în inginerie, profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, Oleg Lupan, laureat al Premiului Național al Republicii Moldova 2018 - printre primii 2% de oameni de știință în secțiunile Fizică Aplicată/Nanotehnologie în clusterul Fizică și Astronomie;


Dr. Habilitat în științe tehnice, cercetător principal la Institutul de Energetică (afiliat la Universitatea Tehnică a Moldovei în 2022) Valentin Oleșciuc, laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei 2021 - se află în Top 2% cercetători în secțiunile Inginerie Electrică și Electronică/Energetică din clusterul Științe Tehnice;

Doctor habilitat în științe fizice, profesor la Universitatea de Stat din Moldova Denis Nica, laureat al Premiului Tinerilor Cercetători al Academiei de Științe a Moldovei în 2010 și 2013, laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei în Fizică în 2016 - este clasat în Top 2% dintre oamenii de știință din secțiile Fizică Aplicată/Nanotehnologie din cadrul clusterului Fizică și Astronomie.

Trebuie remarcat în mod special faptul că mai mulți indicatori diferiți (peste 30) sînt utilizați ca și criterii de bază în evaluarea comparativă integrală menționată a contribuției fiecărui cercetător. Printre acestea se numără:

  • numărul de publicații fără coautori;
  • numărul de publicații în calitate de prim autor;
  • numărul total de publicații din baza de date internațională;
  • numărul de coautori din fiecare publicație;
  • numărul de citări ale acestor publicații (pentru fiecare grup de publicații în parte), cu luarea în considerare diferențiată a nivelurilor de citare și autocitare pentru fiecare grup de publicații etc. etc.

Fiecare dintre primii patru cercetători menționați mai sus a avut o contribuție semnificativă atît la dezvoltarea domeniului lor de expertiză, cît și la promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, inclusiv prin cooperare internațională extinsă în domeniul cooperării științifice și tehnice internaționale.

În special, Ghenadie Corotcencov, un specialist de talie mondială în știința materialelor, senzori de gaz și termoelectricitate, are o experiență de succes în colaborarea cu colegi din SUA, Spania și Republica Cehă. De remarcat în mod deosebit este experiența îndelungată (peste 11 ani) a lui Ghenadie Corotcencov ca cercetător invitat la două universități de renume din Coreea de Sud, care a efectuat (folosind elemente de ultimă generație) cercetări și a dezvoltat o nouă generație de senzori și detectori de gaz pentru monitorizarea mediului. Ghenadie Corotcencov este autorul a peste 600 de publicații (inclusiv mai mult de 30 de articole de sinteză și peste 40 de capitole în monografii de sinteză), continuînd să colaboreze în calitate de editor executiv la o serie de publicații străine de prestigiu în domeniu.

Oleg Lupan este un expert mondial în fizica stării solide, microelectronică, nanoelectronică și nanotehnologie, fiind cel mai citat om de știință dintre toți cercetătorii și dezvoltatorii moldoveni (peste 13000 de citări ale lucrărilor sale, inclusiv peste 7500 în ultimii cinci ani). Oleg Lupan este, de asemenea, autorul mai multor brevete de invenții în domeniul nanotehnologiilor și al materialelor nanocompozite, care au fost premiate cu premii importante în cadrul mai multor saloane și expoziții internaționale de prestigiu. Activitățile de cercetare ale echipei de la Universitatea Tehnică a Moldovei, condusă de dl Oleg Lupan, au fost desfășurate în ultimii ani în strînsă colaborare cu parteneri din SUA, Franța și Germania.

Valentin Oleșciuc este implicat în cercetarea și dezvoltarea metodelor și modalităților alternative de control și modulare a convertoarelor semiconductoare puternice de parametri de energie electrică pentru sisteme de acționare electrică controlată și energie electrică regenerabilă, fiind cercetător principal și lider (din partea Moldovei) a 15 proiecte și programe internaționale de cercetare în acest domeniu. Timp de mai bine de opt ani, a lucrat ca profesor cercetător invitat la o serie de universități de top din Canada, SUA, Danemarca, Italia, Spania. Rezultatele activității lui Valentin Oleșciuc au fost prezentate în cadrul unor forumuri științifice reprezentative din peste 40 de țări de pe toate cele cinci continente.

Denis Nica, cel mai tînăr reprezentant al științei moldovenești dintre cei patru cercetători menționați mai sus, este specialist în fizica la scară nanometrică, inclusiv în cercetarea structurilor pe bază de grafene, inclusiv în analiza conductivității termice a structurilor de grafene. Are un număr mare de publicații în reviste de specialitate foarte bine cotate, inclusiv în coautorat cu colegi parteneri din Statele Unite. Denis Nica este astfel un promotor al domeniului de cercetare promițător menționat mai sus în Moldova, ai cărui fondatori au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2010.

11
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?