Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Patru camioane cu cartofi din Belarus infectați cu bacterii, întoarse din vamă

22 mai. 2019,, 08:10   Societate
2102

Patru camioane pline cu cartofi din Belarus vor face cale întoarsă. ANSA a depistat că legumele sînt infectate cu o bacterie numită "putregaiul inelar". Vehiculele au fost oprite la vamă duminica trecută.

În același timp, alte 13 camioane cu cartofi, care la fel staționau la frontieră, au fost lăsate să intre pe teritoriul țării, după ce analizele au arătat că marfa corespunde cerinţelor. Iar alte două camioane stau la punctul de trecere Criva în aşteptarea rezultatelor de laborator.

Şi în luna aprilie, 14 camioane au fost întoarse în Belarus, pentru că erau infectate cu aceeaşi bacterie.

"Putregaiul inelar al cartofului, este un obiect de carantină, care este interzis pe teritoriul Republicii Moldova. Ea se răspîndeşte prin tuberculi de cartofi, prin coji, şi prin resturi de cartofi", a declarat Ela Malai, vicedirector ANSA.

Putregaiul inelar nu este periculos pentru sănătatea oamenilor, ci pentru solul în care se cultivă cartofii şi care ar putea compromite următoarea recoltă.


"După cum puteţi vedea, plantele de aici au fost atacate încă la sfîrşitul perioadei de vegetaţie, se observă o îngălbenire a lor, inelul este de putregai, iar asta afectează calitatea cartofului", a spus Ela Malai, vicedirector ANSA. În ceea ce priveşte preţul cartofilor, care a stîrnit nedumerirea consumatorilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc a declarat că nu are nicio legătură cu staționarea camioanelor în vamă. Ministrul nu exlude însă că unii comercianţi au umflat preţul artificial.

”Pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat pe alocuri scumpirea artificială și nejustificată a prețurilor la cartofi. Noi cu colegii am verificat prețul din vamă și prețul din unitățile comerciale și decalajul este destul de mare”, a menționat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii.

Ministrul a dat asigurări că va monitoriza situația, astfel încît cetăţenii să poată procura produsul la preţuri accesibile. Potrivit datelor, de la începutul anului, în Moldova au fost importate circa 29 de mii de tone de cartofi din ţări precum: Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Germania, Egipt, Israel, Olanda, dar şi Azerbaidjan. Anul trecut, în ţară au ajuns 54 de mii de tone de cartofi.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав