X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Patron de restaurant: Noile restricții au lovit din nou în HoReCa și în cultură

14 sep. 2021,, 12:20   Societate
2970 1

Chiar dacă obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19 sau a certificatelor de vaccinare nu se referă și la restaurante, după cum a precizat recent ministrul Sănătății, situația rămîne a fi extrem confuză și afectează sectorul HoReCa. Opinia aparține omului de afaceri Dumitru Cebotarescu și a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md.

Omul de afaceri afirmă că autoritățile încercă să impună vaccinarea în rîndul populației, prin măsuri de constrîngere, lovind în HoReCa și în cultură, în primul rînd.

„Acum se încearcă oamenii să fie convinși să se vaccineze prin diferite metode, prin metode de îngreunare a vieții de zi cu zi. De fiecare dată ajungem, noi, ce de lai HoReCa, sub lovitură, sub restricții, sub pierderi financiare, care nu sînt compensate absolut deloc de la începutul pandemiei. Cu părere de rău numai noi pierdem și cultura”.

Cebotarescu mai spune că pe toată perioada pandemiei nu a existat o comunicare eficientă între Comisia extraordinară pentru sănătăte publică și reprezentanții businessului.

„Peste tot HoReCa a fost atinsă, înjosită, a fost făcută țap ispășitor, dar comunicare eficientă nu a fost. Poate ei își doreau altceva, își doreau să interizcă dansurile, nu se știe ce anume au urmărit ei, dar iată rezultatele la care s-a ajuns. În cadrul ședinței care a avut loc recent la Guvern cu reprezentanții domeniului am expus și eu părerea că trebuie să fie comunicare, să fie o tangență între organele responsabile și reprezentanții businessului”, a relatat antreprenorul.


Totodată, omul de afaceri se întreabă cine eventual ar trebui să verifice autenticitatea certificatelor de vaccinare sau a testelor Covid, întrucît angajații HoReCa nu au asemenea competenețe și nici nu sînt drept să solicite datele cu caracter personal ale clientului. Asemenea acte normative nu există. Potrivit lui, Comisia de sănătăte publică nu a gîndit pînă la urmă acest mecanism.

„Nu este așa ușor și simplu dă controlezi acele QR coduri, testări, deoarece noi nu sîntem organe de control, noi nu sîntem poliția. Noi în general nu avem dreptul să întrebăm clientul cum îl cheamă, să-i cerem datele personale. Totul este extrem de încurcat, de exemplu ce reguli se aplică pentru cluburi de noapte, restaurante sau evenimentele private? Omul nu are posibilitatea să înțeleagă fiecare punct. Au ieșit cu explicații că club de noapte sau ring de dans nu are nimic comun cu cumătriile sau zilele de naștere, dar deja au trecut 3-4 zile și în aceste zile mulți au pierdut clienții. Mulți au anulat petrecerile planificate, cinele de familie, între timp. Nu s-a înțeles ce vrea statul: se poate, nu se poate?!”.

Cebotarescu se arată îngrijorat că dacă se va ajunge la noi restricții, sectorul va suferi pierderi mari pe care nu va avea cine să le compenseze. În condițiile în care rata de vaccinare în R.Moldova este joasă, impunerea condiției de vaccinare pentru accesul în localuri și restaurante ar putea avea un impact dezastruos pentru acest sector.

„Presupun că următoare hotărîre a CNESP va fi mai drastică și mai neplăcută pentru HoReCa și vom avea un val de închidere a restaurantelor”, a mai adăugat Dumitru Cebotarescu.

Menționăm că recent, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19, a certificatelor de vaccinare sau a actului ce confirmă prezența anticorpilor reprezintă o modalitate de a-i motiva pe cei nevaccinați să se imunizeze. Șefa de la Sănătate a specificat că restaurantele nu cad sub incidența acestei deciziei CNESP,

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?