Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Patron de restaurant, despre noile restricții valabile din 1 octombrie: Așteptăm unele clarificări

28 sep. 2021,, 12:02 (reactualizat 28 sep. 2021,, 18:24)   Societate
8286 1

De la 1 octombrie, accesul în unitățile de alimentație publică din capitală, aflată sub Cod roșu de alertă, va fi permis doar în baza așa-zisului certificat Covid-19 (test sau vaccin).

Deși au rămas zile numărate pînă la intrarea în vigoare a noilor restricții, reprezentanții HoReCa au o serie de nedumeriri legate de modul în care acestea vor fi puse în practică. În lipsa unui regulament clar de implementare, nu este clar cine va fi responsabil de verificarea certificatelor prezentate, inclusiv a datelor cu caracter personal; cine va fi amendat în cazul depistării unor nereguli: patronul localului sau clientul, așa cum nu se știe nici dacă vizitatorii nevaccinați vor avea acces în interioriul localului pentru a fi deserviți la pachet.

Omul de afaceri Dumitru Cebotarescu a declarat pentru Noi.md că Asociația MĂR a venit deja cu o solicitare adițională în adresa Guvernului de a prezenta un regulament care să clarifice toate momentele enunțate mai sus.

"MĂR a solicitat unele explicații și a propus unele modificări ca să fie mai clare anumite momente din Regulament. De exemplu dacă are voie persoana nevaccinată să intre la baie sau să ia la pachet, este amendată sau nu? Este foarte mare problemă. Le-am propus aceste precizări - să fie clar pentru toți, atît pentru noi, cît și pentru organele de control.

Totodată, noi nu avem dreptul să verificăm datele persoanele ale persoanei, dacă e veridic documentul, nu avem dreptul să verificăm. Noi ne uităm, dar de controlat nu avem dreptul. Noi nu sînt sîntem jarndarmerie, se bate cap în cap cu prevederile legii. Dacă vor fi stabilite anumite nereguli, nu e clar cine va fi amendat: clientul sau noi?", s-a întrebat Cebotarescu.


Omul de afaceri a mai menționat că la această etapă este greu de spus în ce măsură noile restricții vor afecta sectorul HoReCa. Pierderile au fost și pînă acum semnificative.

"Cît de mult o să ne afecteze e complicat de prognozat, deoarece cei care pot să-și permită să vină în alimentația publică sînt oameni mai ordonați, mai cugetați și prespun că rata de vaccinare în rîndul celor care vin la noi este mai mare decît rata de vaccinare pe țară. Nu știm încă ce va urma. De exemplu, în România aceleași restricții au fost aplicate începînd de săptămîna trecută, la colegii din România, au scăzut cu 45% încasările. Să nu uităm încă de restricțiile anterioare, noi activăm la jumătate de sală, iar acum se adaugă și prezentarea cerificatului", a declarat acesta.

Cebotarescu mai spune că de la începutul epidemiei, ratingul tuturor restaurantelor din țară a scăzut dramatic, din cauza restricțiilor, a lipsei unui suport din partea statului, se distruge treptat și cultura ospitalității, care era punctul forte al turismului R.Moldova.

"În România este deja valul 3 de suport al businessului, pe cînd noi avem 0 suport de la stat. Acum toți specialiștii noștri, baza, cultura ospitalității nostre se distruge pas cu pas și nu se restabilește înapoi, pentru că nu ai cu cine. Oamenii au fost nevoiți să se reprofileze. Chiar dacă peste un an epidemia se va încheia să zicem, oamenii în acest domeniu nu vor mai fi, efectiv nu va mai avea cine deservi turiștii. Evident că nimeni nu este mulțumit. Spre deosebire de țările vecine, noi nu avem nici munte, nici mare, avem mîncare, vin și deservire bună, după pandemie nu știu dacă le vom mai avea", a conchis Cebotarescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?