Preşedintele stiri: 3610

Patrimoniu natural - pe 28 mai marcăm Ziua fluviului Nistru

25 mai. 19:00   Societate
1778 0

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai, conform Hotărîrii Parlamentului nr.116/2008, Ziua Nistrului este unul dintre cele mai importante evenimente, prin care se accentuează importanța fluviului Nistru ca principala arteră acvatică a Republicii Moldova. Ministerul Mediului anunță marcarea Zilei Nistrului din acest an, pe 28 mai, se face sub sloganul „Rîul care ne unește”.

Fluviul Nistru, cu izvorul în munții Carpați, are o lungime totală de 1359 Km și suprafața totală de 72,1 mii Km2, și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea-Palanca) este de 636 km, iar pe o distanță de 142,5, fluviul constituie frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.

Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sînt evaluate la 10 700 mil. m3, din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării.

Astfel, Nistrul alimentează cu apă potabilă circa 80% din populația țării și 99% din populația mun. Chișinău, informează Ministerul Mediului.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică-culturală, dar și un rol vital în asigurarea cu apă calitativă a necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice și, în general, în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.


Bazinul fluviului Nistru constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și de instrumentele internaționale.

Reamintim că mai multe informații despre Nistru, dar și despre alte rîuri ale Republicii Moldova, pot fi găsite pe moldovenii.md, compartimentul "Resursele acvatice".

Agenda evenimentelor din perioada 26-31 mai 2023, poate fi văzută mai jos.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий