Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3741

Partea secretă a sufletului estonienilor la o expoziție în Moldova ©

15 dec. 2022,, 16:30   Societate
3679 0

În Casa Naționalităților din Moldova are loc o expoziție de ilustrații și grafică a patru artiști plastici estonieni intitulată Secret of life – „Secretul vieții”.

Vernisarea are loc în cadrul sărbătoririi a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Estonia.

Președintele Consiliului de administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, Olga Goncearova, a remarcat pentru Noi.md că locul expoziției este destul de simbolic, avînd în vedere diversitatea lingvistică și culturală care există în Republica Moldova.

„Expoziția intitulată Secret of life – „Secretul vieții” – reflectă cultura de a reda în imagini basmele, literatura pentru copii și parțial literatura pentru adulți, care există în Estonia în prezent.

Pentru Estonia este foarte important cititul, absorbția în literatură, cărți și cultură. Și prin pictură și lectură, se manifestă acea parte secretă a sufletului fiecărui estonian, care este apoi descrisă grafic. Cred că putem spune același lucru despre noi, și în general despre orice persoană care se consideră cultivată, deoarece combinația dintre citire, primire de informații grafice și în același timp vizuale, oferă o înțelegere aprofundată a cine sîntem unde , de ce am venit aici și, în general, unde vom merge”, a subliniat Olga Goncearova.

Ea și-a exprimat recunoștința ambasadei Estoniei în Republica Moldova, România și Bulgaria pentru o astfel de decizie, iar pentru expoziția „Secretul vieții” va rămîne cu noi pentru mai bine de o lună, cetățenii noștri avînd posibilitatea să o viziteze la Casa Naţionalităţilor Agenţiei pentru Relaţii Interetnice. „Această expoziție va avea loc aici și veți putea atinge acea lume mică, confortabilă și destul de... hmm .. ei bine, nu voi spune intima, dar foarte pozitivă în care trăiesc estonienii. Numărul lor este de doar un milion și 300 de mii dintre și ei încearcă să-și promoveze cultura și viziunea, percepția asupra lumii exterioare”, a subliniat președintele Consiliului de administrație al Adunării Popoarelor din Moldova.

La rîndul său, Consulul Onorific al Estoniei în Moldova, Igor Goncеarov, a menționat că această expoziție se desfășoară în cadrul sărbătoririi a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Estonia și Moldova și întruchipează relațiile pașnice dintre țările noastre.

Expoziția prezintă picturi ale a patru artiști plastici estonieni create pentru a ilustra cărți pentru copii și adulți, dar acestea nu sînt doar niște imagini pentru copii, lucrările autorilor avînd un sens profund.

"Ele demonstrează, deschid sufletul și este foarte interesant de urmărit. Acestea sînt destinate nu numai publicațiilor pentru copii, ci și unui cerc mai larg, fiind vorba tocmai despre o expresie spirituală", a spus Igor Goncearov.

El și-a exprimat speranța că va exista un schimb reciproc și va fi organizată o expoziție a artiștilor plastici moldoveni în Estonia..

3
0
0
0
3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?