Parlicov: R. Moldova ar putea trece prin situații de deconectări de energie electrică

22 sep. 09:36   Societate
2150 0

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că conform celui mai rău scenariu, R. Moldova ar putea trece prin situații de deconectări temporare, pe cîteva ore, de energie electrică.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei ministrul a accentuat că R. Moldova s-ar putea pomeni în astfel de situație dacă nu va ajunge la un numitor comun cu cei din stînga Nistrului și dacă va continua distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina.

„Uniunea Europeană a dat acceptul ca rețelele electrice din Ucraina și Republica Moldova să se sincronizeze cu rețelele electrice continentale europene, asta ne-a consolidat și mai mult pozițiile de securitate, de alimentare a Republicii Moldova cu energie electrică. Dacă țineți minte, inclusiv în luna noiembrie anul trecut, atunci cînd infrastructura energetică din Ucraina era supusă unor lovituri permanente în perioada în care nici măcar Centrala termoelectrică moldovenească nu livra energie electrică pe malul drept, în pofida acestui, să spunem așa, complex de crize, noi am avut doar vreo două blockout-uri, de vreo două ori am avut cîteva ore în care n-am avut energie electrică, în rest, sistemul nostru energetic a funcționat. Eu cred că acesta este cel mai rău scenariu la care ne putem aștepta pe termen mediu, noi am putea avea situații, dacă, Doamne ferește, nu ajungem la un numitor comun cu cei din stînga Nistrului, dacă continuă distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina, dacă, Doamne ferește, mai apar niște acțiuni, diversiuni la infrastructura energetică la noi în Republica Moldova, în asemenea cazuri, da, noi am putea trece prin situații de deconectări temporare, pe cîteva ore, de energie electrică, dar în esență cele mai grele timpuri și cele mai complicate probleme eu cred că sînt deja depășite”, a explicat Victor Parlicov.

Totodată, ministrul declară că R. Moldova poate să facă față situației fără energia electrică din Transnistria.

„Noi avem opțiunea și noi am demonstrat, inclusiv în noiembrie anul trecut, că noi putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent cîteva crize: una – prețurile la energia electrică la noi; doi – o posibilă criză umanitară în cîteva luni în regiunea transnistreană. Dar să nu uităm, în regiunea transnistreană sînt vreo 300 de mii de oameni sau 250 de mii, cîți o fi fiind, aproape toți cetățeni ai Republicii Moldova. Deci, ei nu vor dispărea, nu se vor evapora…”, a mai menționat ministrul Energiei.

2
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?