Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3718

Parlicov, prognoze pentru iarna următoare: „Noutăți pozitive din toate punctele de vedere”

19 mai. 08:30   Societate
3664 1

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, este optimist în ceea ce privește situația energetică pentru iarna 2023-2024 și susține că Republica Moldova are suficiente stocuri, iar prețurile pe piețele international vor reveni la normalitate.

Eu pe iarna următoare văd doar plusuri, deci noutăți pozitive din toate punctele de vedere. Pe de o parte, spre deosebire de un an în urmă, cînd am intrat în aceste perioade de crize continue, atunci nu aveam nicio capacitate în tot ce ține de a utiliza surse și rute alternative de a alimenta cu gaze consumatorii din Republica Moldova. La acea la acea etapă exista un singur contract. Exista contractul cu Gazprom. Nu exista un furnizor alternative, care să poată acționa inclusiv din partea statului pentru a aduce gaze în caz dacă Gazpromul nu-și onorează obligațiile. Și de fapt asta s-a întîmplat, adică în octombrie 2021 Gazprom ne-a împins limitînd livrările de gaze în Republica Moldova, de fapt a forțat ca noi să ne mișcăm foarte repede și să începem a căuta alternative. Și asta am făcut”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” de la PS News, scrie deschide.

Potrivit demnitarului, în prezent R. Moldova are stocuri de gaze cumpărate de pe piața europeană și a valorificat o companie cu capital de stat, care procură gaze de pe piața internațională.

Este primul operator, și vreau să mă laud cu asta, e primul operator care în regim comercial a utilizat nu doar gazoductul Iași-Ungheni. A fost Energocom, dar Energocom a fost și prima companie care a utilizat comercial fluxul revers pe gazoducul transbalcanic, deci dinspre Bulgaria - spre Republica Moldova și chiar interconectorul între Grecia și Bulgaria. Deci diferență între cer și pămînt, capacitatea de care dispune astăzi față de ceea ce am intrat în această criză în 2021”, a mai spus Victor Parlicov.

Demnitarul consideră că în iarna, care vine, prețurile la gaze vor fi mai mici. Și asta din motiv că Europa a reușit să găsească noi alternative pentru gazul rusesc.


Dincolo de capacitate, conjunctura de prețuri este mult mai favorabilă. Și în anul 2021 și în anul 2022, în toamnă - mai exista acea panică pe piețele internaționale, care a împins prețurile la recorduri absolute în regiune, precum că Europa nu va putea trece de acea iarnă. Se discuta cum vom trece de iarnă fără gaze din Federația Rusă. Uite că s-a demonstrat că da, se poate. Chestia asta, încă nu eram ministru dar am spus-o la un forum dacă nu greșesc, în 2022, prin august-septembrie, și am spus că va fi o iarnă de trezire în Europa. Se va demonstra că Europa va putea trece de acea iarnă. Și uite asta s-a întîmplat. Mai mult de atît, prețurile acuma ajung înapoi la o decență, la o normalitate. Deci nu mai avem ceea ce am avut toamna trecută în Europa”, a mai adăugat Victor Parlicov.

2
0
0
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?