X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3731

Parlicov dezminte „dezvăluirile” lui Usatîi privind prețurile la gaz (DOC)

30 mai. 13:45   Societate
2235 0

Ministrul Energiei Victor Parlicov a venit cu o reacție, după ce liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piața din Moldova ar vinde gaz la preț de două ori mai mic, față de prețul achitat de moldovenii deserviți de „MoldovaGaz”.

Parlicov susține că toate „dezvăluirile” făcute de Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care a trimis-o în aprilie către ANRE și pe care a făcut-o astăzi publică, notează newsmaker.

Ministrul Energiei informează că pe 31 mai, în cadrul Comisiei Situații Excepționale va interveni ca să grăbească intervenția reglementatorului.

„Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz”, a declarat Parlicov.

DOC Parlicov dezminte „dezvăluirile” lui Usatîi privind prețurile la gaz. A publicat o scrisoare, trimisă în aprilie către ANRE


Amintim că Renato Usatîi susține că tariful, care ar varia de la 11 la 14 lei, ar fi dictat de volumul de gaze naturale procurate.

„Cel puțin cinci firme mari livrează mai multor agenți economici azi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Vineri erau peste 70 de agenți economici mari care procurau gaz de două ori mai ieftin decât noi, restul. Și ei sunt tot mai mulți”, a declarat Renato Usatîi.

De menționat că premierul Dorin Recean a declarat pe 26 mai, în plenul Parlamentului, că unii agenți economici ar vinde gazele naturale la preț preferențial, de 13 lei. Oficialul a dat asigurări în fața deputaților că Executivul va interveni, pentru a pune capăt „prețurilor neadecvate”. Tot atunci, prim-ministrul a declarat că Moldova ar urma să procure, în această săptămână, gaze naturale la preț mai mic, fapt care va permite reducerea tarifului aplicat consumatorilor finali.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult față de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023. Pe 2 mai, premierul Dorin Recean declara că, în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz.

2
4
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?