Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Parlamentul va examina proiectul de lege care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare

16 noi. 2022,, 17:00   Societate
1249 0

Membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională au aprobat, în ședința de astăzi, coraportul la PROIECTUL de modificare a Legii cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.

Modificările legislative propuse vor reglementa crearea asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații la nivel de sector, în cazul sistemelor de irigare cu mai multe sectoare. În cazul sistemelor de irigare amplasate compact, vor putea fi constituite asociații ce înglobează mai multe sisteme de irigare, cu condiția că activitatea acestora nu va afecta negativ activitatea sistemelor de irigare per general.

O altă propunere se referă la posibilitatea evacuării volumului de apă din sistemul de irigare, pentru a preveni deteriorarea acestuia în perioada rece a anului, în bazinele de apă (iaz, lac, bazin de acumulare). Evacuarea apei va putea fi făcută gratis sau contra cost, cu permisiunea în scris a deținătorului bazinului de apă.

De asemenea, cadrul legislativ este suplinit cu reglementări noi ce ar permite transmiterea infrastructurii de irigații aflate în proprietate privată și publică, în folosință asociațiilor, în baza contractelor de comodat.

Inițiativa legislativă mai prevede simplificarea procedurii de constituire a asociației utilizatorilor de apă pentru irigații prin excluderea obligațiunii ca Statutul acesteia să fie aprobat de cel puțin 50% plus unu din membri. Totodată, se prevede că Adunarea generală a asociației va putea decide, cu votul membrilor ce dețin în proprietate sau folosință peste 50 la sută din terenurile aflate în aria de deservire, dizolvarea asociației dacă obiectivele ei nu mai pot fi îndeplinite sau existența acesteia nu mai este necesară.


Proiectul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, va fi prezentat pentru dezbateri în plenul Parlamentului, în prima lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?