COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 479

Parlamentul urmează să voteze amendamentul care va permite achitarea datoriei față de Gazprom

25 noi. 2021,, 08:31   Societate
1254 0

Parlamentul urmează astăzi, joi, 25 noiembrie , să aprobe amendamentul prin care Energocom poate achita datorie la gaze a R. Moldova față de compania rusă Gazprom, acumlată în octombrie și noiembrie, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Datoria de 74 de milioane de dolari s-a format din cauza diferenței mari dintre prețul record la care s-au importat gaze în luna octombrie și tariful intern.

Concernul rus de stat Gazprom a prelungit cu două zile, pînă la 26 noiembrie, termenul de plată pentru consumul curent de gaze al R. Moldova, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

Cu două zile mai devreme, Gazprom a avertizat că va sista livrările către R. Moldova dacă nu-și primește banii în decurs de 48 de ore. Guvernul moldovean spune că vrea să transfere întreprinderii Moldovagaz 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie. Banii urmează a fi virați prin compania de stat Energocom, printr-o schemă care mai presupune stingerea unei datorii a altei întreprinderi de stat, Termoelectrica, față de Moldovagaz.

Între timp, Procuratura Anticorupție anunță că directorul general al companiei „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, este cercetat într-un dosar penal de îmbogățirea ilicită, care acoperă perioda2015-noiembrie 2021.


În discuție este o sumă de aproape 4 milioane de lei, pe care Eni ar fi cîștigat-o illegal în acesti ani, de 10 bunuri imobile și 2 mobile în valoare de circa 6 milioane de lei, de două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, în valoarea de peste 900 de mii de lei.

Procuratura Anticorupție informează totodată că Eni și alte personae din conducerea Termoelectrica sînt cercetate și în alte dosare penale de abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu comise” în perioada 2019-2021.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X