Parlamentul găzduiește expoziția de pictură „Femei în Ie”

15 iun. 16:15   Societate
2521 0

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o expoziție inedită de pictură cu genericul „Femei în Ie”, semnată de pictorița Aliona Bereghici.

Evenimentul este organizat în contextul Zilei universale a iei, marcată anual pe data de 24 iunie și a Zilei Naționale a Portului Popular, sărbătorită în ultima zi de duminică a lunii iunie, notează Noi.md

Expoziția aduce în prim-plan, prin intermediul celor 11 lucrări, imaginea femeii în tradiționala ie, considerată cea mai importantă piesă a costumului popular și un simbol al identității noastre culturale. Fiecare pictură surprinde frumusețea și grația femeii îmbrăcate în portul tradițional, în același timp fiind accentuată autenticitatea și simbolistica iei. Prin utilizarea culorilor solare și a tehnicilor precum acuarela cu accente în creion sau tuș, pictorița aduce, prin lucrările sale, un omagiu iei și portului popular. „Femeile sînt frumoase mai ales în straie naționale”, menționează pictorița Aliona Bereghici.

385A0218

Lucrările surprind diferite aspecte ale portului popular și au fost realizate în perioada anilor 2018-2023. În cadrul expoziției sînt expuse ii din diferite zone, precum și scheme ilustrate ale iei de Muscel, iei de Banat sau a celei de Sibiu, precum și cea a cămășii cu altiță, fiecare dintre ele avînd o valoare etnografică și emoțională deosebită.


385A0206

Aliona Bereghici este pictoriță, ilustratoare de carte și designer. Activează în domeniul artelor plastice vizuale din 2002, atît în țară, cît și peste hotare. A fost distinsă cu diverse mențiuni și premii, cel mai recent fiind premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale pentru anul 2022, oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Expoziția poate fi vizitată la Parlament pînă pe data de 12 iulie.

De menționat că elementul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală” se regăsește pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Mai multe informații despre portul popular pot fi găsite pe moldovenii.md

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?