X 

Parlamentul European a votat o rezoluție privind sancționarea lui Plahotniuc și Șor

20 apr. 08:15   Societate
3660 0

Parlamentul European a votat rezoluția privind sancționarea oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pe motiv că aceștia încearcă să destabilizeze Moldova.

Prin rezoluția adoptată, PE solicită UE și statelor membre să extindă domeniul de aplicare al regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru a include sancționarea actelor de corupție care subminează securitatea, stabilitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice ale unei țări, transmite IPN.

De asemenea, rezoluția invită UE și statele sale membre să instituie imediat sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să submineze securitatea, stabilitatea și ordinea constituțională a acesteia sau să corupă instituțiile sale politice și economice.

În acest context, PA invită UE să sancționeze personal oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, să sancționeze întreprinderile și organizațiile lor politice. Iar țările gazdă respective sînt îndemnate să-i extrădeze pe Ilan Șor și pe Vladimir Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova.

Autorul rezoluției este eurodeputatul romîn Vlad Gheorghe.

Rezoluțiile PE nu au valoare juridică, îndeplinirea lor rămînînd la discreția statelor și structurilor europene.

Anterior, oligarhii fugari nominalizați au fost incluși în lista de sancțiuni de către SUA și Marea Britanie.

Acum două luni, ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni care ajută Moscova să destabilizeze țara. El a solicitata ca persoanele respective să fie puse pe o listă neagră împreună cu persoanele ce au interdicție de intrare în UE și ale căror active bancare sînt înghețate de statele membre UE. Solicitarea a venit în contextul informațiilor lansate inițial de președintele ucrainean Volodymyr Zelenski care anunța că serviciile secrete ale țării sale au intrat în posesia unor documente care conțin planurile Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova cu scopul schimbării guvernării de la Chișinău. Ulterior, și președintele Moldovei Maia Sandu a confirmat existența unor asemenea planuri.

8
3
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?