X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Parlamentul a aprobat modificări la Codul muncii

21 mai. 2020,, 20:37   Societate
3310 0

Deputații au aprobat un proiect cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative. Acest proiect prevede, printre altele, și modificări la Codul muncii care reglementează organizarea muncii la distanță, scrie zdg.md

Potrivit autorilor, Proiectul de lege a fost elaborat în scopul de a reglementa organizarea muncii la distanță, de a permite salariaților și angajatorilor, în domeniile de activitate în care este posibil, de a încheia contracte individuale de muncă cu posibilitatea desfășurării muncii la distanță.

„În cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada situațiilor excepționale legate de declararea stării de urgență, de sediu și de război sau declararea stării de urgență în sănătate publică, angajatorul, în funcție de specificul muncii salariatului, poate dispune, prin ordin motivat, schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă”.

Potrivit noului capitol destinat „muncii la distanță”, salariații cu munca la distanță sînt cei care au încheiat un contract individual de muncă, care prevede clauze de muncă la distanță sau au prevăzut această posibilitate printr-un acord suplimentar la contractul existent.

Respectiv, contractul individual de muncă privind munca la distanță va conține, suplimentar, programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului și modalitatea de realizare a controlului, precum și modalitatea de evidență a orelor de muncă, dar și condițiile privind suportarea cheltuielilor aferente activității în regim de muncă la distanță.


Totodată, proiectul prevede, pentru salariații care prestează munca la distanță, posibilitatea încheierii și încetării contractului individual de muncă prin schimbul de documente electronice cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Avînd în vedere particularitățile și specificul prestării muncii de la distanță, angajatorul nu în totdeauna are posibilitatea de a asigura condiții de securitate și sănătate în muncă salariatului. Astfel, angajatorul va fi obligat să organizeze măsuri de securitate și sănătate în muncă prevăzute de legea 186/2008 și de alte acte normative din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar salariatul va respecta măsurile și condițiile de securitate și sănătate în muncă stabilite de angajator și va utiliza echipamentele individuale de protecție oferite de acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?