X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 936

Părinții nemulțumiți de condițiile în care începe școala

1 sep. 2021,, 09:05   Societate
1882

Azi, 1 septembrie, elevii revin la studii, dar nu toate instituțiile de învățămînt sînt deschise, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Potrivit Ministerului Educației, circa 100 de școli din Chișinău și Bălți vor rămîne închise, pentru că sînt foarte mulți copii în clasă și este greu de asigurat distanța socială de 1 metru recomandată pentru prevenirea răspîndirii Covid-19.

Profesorii din țară sînt încă reticenți la efectuarea vaccinului și nici nu sînt de acord cu testarea o dată la două săptămîni. Între timp, prim-ministra Natalia Gavrilița a făcut o declarație supărătoare vizavi de ei pentru care a adus scuze.

Dacă în anii precedenți, adică 2019, 2020, inclusiv 2021, studiile s-au efectuat de la distanță, în regim online, anul curent-2022, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a luat decizia să permită elevilor și studenților să revină pe băncile școlilor și universităților, pentru ca procesul educațional să aibă cît mai puțin de suferit. Cel puțin aceasta este decizia de moment.


Totodată, CNESP obligă profesorii din țară să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămîni din 1 septembrie, din cont propriu, în cazul în care nu vor să se vaccineze, or dacă au vreo contraindicație privind efectuarea vaccinului, să prezinte dovada medicală. Profesorii sînt reticenți și la una, și la alta. Totuși, avem un liceu cu o rată de vaccinare de 90 la sută printre cadrele didactice.

La Chișinău, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat decizia CNESP în partea respectivă – nulă.

Un laborator privat din capitală s-a oferit să testeze gratuit toţi profesorii din ţară pînă la începerea noului an de studii. Conducerea companiei susţine că vrea astfel să vină în sprijinul cadrelor didactice în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii i-a obligat pe cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ la fiecare două săptămîni.

Recent, prim-ministra Natalia Gavrilița a făcut o declarația supărătoare la adresa profesorilor. Ea a spus la o emisiune tv că „profesorii, care refuză vaccinarea, să-și caute o altă ocupație”. Mai tîrziu, a adus scuzele de rigoare pe pagina sa oficială de Facebook. Tot ea a anunțat cu referire la prognozele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Republica Moldova că ne așteaptă 3.000 de cazuri de infectarea cu Covid-19 pe zi.

Apropo, azi nu vor fi careuri! Chiar și așa, poliția a pregătit un set de sfaturi pentru părinți și copiii lor.

Este de menționat că, chiar de 1 septembrie, un grup de părinți, indignați de decizia CNESP, prin care din septembrie elevii trebuie să mențină 1 metru distanță între ei, se vor aduna în fața Guvernului pentru a protesta pașnic.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав