Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Părinții, îndemnați să nu colecteze bani pentru cadrele didactice

22 sep. 14:15   Societate
1189 0

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a venit cu un mesaj către părinți, cadre didactice, comunități educaționale și civile. În acest mesaj părinții sînt îndemnați să nu colecteze bani pentru cadrele didactice din instituțiile de învățămînt general din subordine, prin intermediul fondurilor clasei sau grupei, inclusiv la etapa înmatriculării copiilor la grădiniță, în clasa I și altor colectări informale.

„Profesorii au nevoie uneori de o susținere din exterior pentru a conștientiza importanţa și influența foarte mare pe care o au asupra tinerilor. Aceasta poate fi şi o motivație puternică pentru a se perfecționa, pentru a evolua ei înșiși, pentru a se simți importanți prin ceea ce sînt şi nu doar prin activitatea de predare”, se arată în mesajul DGETS.

DGETS a emis Ordinul nr. 216 din 16.03.2021 „Cu referire la interzicerea plăților formale și informale de la elevi, familiile acestora și de la asociațiile obștești pentru personalul didactic și de conducere”; Ordinul nr. 642 din 21.08.2020 „Cu privire la interzicerea colectărilor ilicite de bani în instituțiile de învățămînt general”, prin care se interzic categoric plăți sub orice pretext (presupusele taxe de înmatriculare în instituțiile cu finanțare de la buget, asigurarea cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii, consultații academice, efectuarea lucrărilor de reparație, amenajarea și dotarea instituțiilor de învățămînt, organizarea activităților extrașcolare, etc.) sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora.

„În contextul sărbătorilor, îndemînăm părinții să nu colecteze bani, iar elevii să-și felicite dascălii cu lucrări confecționate de ei. Totodată, considerăm că prin acest obicei părinții, mai degrabă, le fac un deserviciu profesorilor, pătîndu-le reputația”, mai menționează Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.

Totodată, DGETS anunță că, prin diverse mijloace, va monitoriza respectarea prevederilor actelor normative de către actanții educaționali, cu referire la interzicerea plăților formale și informale și va întreprinde acțiunile necesare pentru a preveni și combate actele coruptibile în sistemul educațional, referind cazurile atestate organelor de drept.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав