X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pagube mari pentru şapte apicultori moldoveni: aceştia au rămas practic fără albini

12 iun. 2018,, 11:21   Societate
5661 0

Pagube enorme pentru şase apicultori din raionul Hînceşti şi unul de la Leova. Albinele acestora a început să piară după ce au fost pe un cîmp de mazăre tratat cu un preparat necunoscut.

Ion Burov din satul Colibabovca, raionul Leova, a muncit timp de 15 ani peste hotare pentru a-şi înfiinţa o prisacă.

"Am la 150 – 160 de familii. – Moarte? – Au să moară cu timpul, că nu mor toate odată. Dacă acum eu plec și cumpăr o familie cu 100 – 150 de euro, eu anul acesta roadă deja nu am să am", a explicat Ion Burov.

În aceeaşi situaţie este şi verişorul acestuia.

"Am auzit că în satul vecin, la Mingir, au fost stropite cîmpurile de mazăre. Nimeni nu ne-a anunțat. Nu am știut nimic. Vorbeam între noi despre faptul că albinele pier", a menţionat Petru Burov, apicultor.


Şi apicultorii din Ceadîr, raionul Leova, sînt în aceeaşi situaţie. Ei spun că au alertat reprezentanţii ANSA, iar ulterior vor depune plîngerii la poliţie şi procuratură.

"Trebuie să depisteze mai întîi unde s-a stropit cu ce otravă şi pe urmă organele competente de exemplu care răspunde de alimentaţie să ia măsurii. Nu poate să ne lase aşa în drum cu problemele noastre", a precizat Petru Velişcu, apicultor.

"Pierderea este undeva 70 – 80 de procente de albină moartă. Pînă la sfîrşitul lunii putem să le pierdem pe toate. De pe zi pe zi se duce albina toată", a punctat Vasile Tabac, apicultor.

Proprietarul lanului de mazăre, Valeriu Lazăr, din satul Mingir, raionul Hînceşti, a recunoscut că a tratat cîmpul, dar a refuzat să comenteze situaţia.

"Substanța este foarte bine cunoscută și este autorizată, este cumpărată de la producătorii autorizați și e foarte bine cunoscută substanța. – Dar atunci de ce au pierit albinele? ...", a subliniat Valeriu Lazăr.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că agricultorii vor putea cere despăgubiri abia după ce specialiştii de la ANSA vor stabili cu ce au fost infectate albinele.

"Deţinătorul de albini poate să îşi recupereze toate daunele prin instanţa de judecată. Persoanele care au pricinuit daune este obligată să îi recupereze apicultorului atît costul albinelor cît şi venitul ratat pînă la sfîrşitul sezonului", a menţionat Valentin Roşca, consultant Ministerul Agriculturii.

Cei şapte prisăcari a pierdut, în total, peste 300 de familii de albine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?