X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Pădurarii hrănesc animalele sălbatice în pădurile moldovenești

10 ian. 2019,, 14:20   Societate
5559 0

Iarna este o perioadă dificilă pentru locuitorii pădurilor, de aceea pădurarii încearcă să hrănească animale sălbatice, pentru care au adunat de cu timp fîn, tescovină de mere și porumb, transmite Noi.md.

Fără acest ajutor, căprioarele, iepurii și vierii sălbatici, animale sensibile la frig, pot să nu supraviețuiască iarna. În rezervația naturală „Plaiul Fagului”, suplimentarea alimentară pentru animale începe din luna noiembrie. Și pentru iarnă, au fost pregătite aproape 60 de tone de fîn, 30 de tone de tescovină de fructe și aproximativ trei tone de sare.

Zilnic, animalele sînt hrănite de un număr de circa 20 de persoane. Pînă la locurile unde stau ieslele pădurarii ajung pe căruțe, or, spre deosebire de tractoare un astfel de transport nu sperie animalele. „În fiecare zi punem aproximativ 500-600 de kilograme de furaje în iesle", a povestit vice-directorul rezervaţiei, Boris Curoş, citat de Locals.md.

În Rezervația „Plaiul Fagului” trăiesc aproximativ 250 de căprioare, 200 de cerbi 90 de mistreți. Pentru toate animalele sînt montate 30 de iesle. Spre deosebire de stereotipuri, căprioarele și cerbii merg mai îndrăzneţ la iesle decît mistreții, care vin să mănînce ultimii.

Rezervația naturală „Plaiul Fagului" este situată pe partea sud-vestică a satului Bahmut. Rezervația a fost înființată în mai, 1992, în scopul conservării, restaurării și studierii ecosistemului forestier pe baza complexului de vînătoare „Rădenii Vechi” din partea de nord-est a platoului Codrilor.


Suprafața rezervaţiei este de 5558,7 hectare. Teritoriul rezervației este foarte divers, pe alocuri se întîlneşte relief muntos. Rîuleţul Rădeni cu o cascadă de iazuri împarte rezervaţia în două masive aproximativ egale. Teritoriul rezervației naturale „Plaiul Fagului" este doar parțial accesibil pentru turismul ecologic.

Vegetația rezervației conține aproximativ 1000 de specii de plante, dintre care 27 sînt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Pe unele masive s-au păstrat păduri omogene de fag, cîţiva stejari seculari. Fauna este reprezentată prin 211 specii: 142 specii de păsări, 49 - mamifere, 8 - reptile, 12 - amfibieni și 65 de specii de nevertebrate terestre. Printre mamifere sînt răspîndite pisica sălbatică, maranul de pin, bursucul, vulpea, mistrețul și căprioara. De curînd, în rezervaţie sînt tot mai des întîlniţi cerbul Carpatin și cerbul comun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?