Criza energetică stiri: 1578
Cutremure stiri: 275

Pacienții vor plăti cu 50% mai puțin pentru medicamentele pentru bolile cronice

30 dec. 2021,, 17:45   Societate
2929 0

Cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50%, în noiembrie curent, urmare a aplicării unei noi metodologii de calcul, transmite Noi.md.

Mai mulți beneficiari de medicamente compensate, mai multe rețete prescrise și produse farmaceutice eliberate, o reducere considerabilă a contribuției pacienților pentru medicamente parțial compensate sunt rezultatele aplicării, începând cu 1 noiembrie curent, a noii metodologii de calcul a sumelor fixe compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM). Informațiile au fost prezentate de secretara de stat a Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.

Cheltuielile din fondurile AOAM pentru preparatele compensate eliberate în noiembrie curent s-au majorat cu circa 9 milioane de lei față de luna octombrie și astfel au ajuns la circa 63 de milioane de lei.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a revenit medicamentelor destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, pentru care în noiembrie s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe 10 luni 2021.

„În luna noiembrie, cheltuielile pacienților pentru medicamente parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu 57,3%, iar numărul denumirilor comerciale de medicamente oferite gratuit s-a dublat, de la 92 de poziții la 172.


Dacă pentru o cutie de Rosuvastatinum, un medicament important pentru prevenirea complicațiilor maladiilor cardiovasculare, pacienții plăteau circa 100 de lei, începând cu luna noiembrie, pentru același medicament, achită mai puțin de 20 de lei. Pentru altă denumire comercială a Rosuvastatinum cetățenii plăteau anterior 92 de lei, iar din noiembrie – doar 10 lei.

Menționăm că, în 11 luni ale anului curent au beneficiat de medicamente compensate 712 mii de pacienți, dintre care 12 500 de beneficiari noi, doar în luna noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав