X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1125

Pacienții nu își uită salvatorii. Medicul Petru Nedelciuc felicitat cu ocazia zilei angajatului medical

17 iun. 00:00   Societate
2874 0

Oamenii nu își uită eroii. În ajun de ziua angajatului medical, mai mulți foști pacienți au adus mulțumiri medicilor pentru curaj, dedicație și eforul depus de-a lungul celor aproape 30 de ani de activitate în cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Clinic Bălți. Cei care s-au tratat cu succes în cadrul secției, au venit să spună un sincer mulțumesc medicilor care le-au salvat viața, informează Noi.md cu referire la nordnews.md.

,,Vă mulțumesc că mi-ați oferit a doua șansă la viață” , a spus o pacientă.

Petru Nedelciuc este Șeful Secției de Obstetrică și Ginecologie de aproape 5 ani. Anterior, timp de 15 ani a fost șeful Centrului Perinatologic din Bălți. Recunoaște că nu și-a dorit să devină medic ginecolog, însă nu regretă de alegerea făcută. De-a lungul carierei sale a asistat la nașterea a aproape 10 mii de copii.

,,Trebuie să le răspunzi pacienților, și ziua și noaptea, așa încît pacienta să te prețuiască, să știe că are cui suna. Să știe că are de la cine primi un sfat”, a spus Petru Nedelciuc, medic obstetrician-ginecolog.


Copiii sînt un miracol de la Dumnezeu, spune medicul. S-a convins de acest fapt grație unei paciente căreia i-a dat o sentință dureroasă- infertilitate.

,,Am avut neșansa să îi spun unei paciente că nu are șanse să devină gravidă. Ea a venit peste jumătate de an sau nouă luni și mi-a spus că n-am avut dreptate și că este gravidă. Dumnezeu îi dă pe copii, nu noi trebuie să ne asumăm verdictul dumnezeiesc de a spune dacă femeile vor avea sau nu copii”, a mai adăugat Petru Nedelciuc, medic obstetrician-ginecolog.

Din cauza sistemului medical din Republica Moldova și-a dorit să plece peste hotare, dar soarta la ținut acasă.

,,Sînt medic specialist, cu licență în România. Eram gată să plec, dar anumite circumstanțe m-au oprit. Soția, familia. Ei au fost cei care nu au acceptat să plecăm cu toții împreună. De aceea și am rămas. Cînd rămîi, te obișnuiești”, a ținut să menționeze Petru Nedelciuc, medic obstetrician-ginecolog.

Petru Nedelciuc își dorește ca statul să găsească pîrghii pentru a crea condițiile necesare tinerilor specialiști în medicină de a rămîne în țara noastră.

,,Să fie investiții în medicină. Să se creeze condiții de muncă adecvate. Să fie ajutați tinerii medici cu apartamente, astfel încît ei să dorească să vină la Bălți”, a recomandat Petru Nedelciuc, medic obstetrician-ginecolog.

Foștii pacienți spun că medicul le-a venit în ajutor atunci cînd totul părea pierdut.

,,Am avut o operație foarte gravă, iar el m-a salvat. Este vorba despre o sarcină extrauterină. Am făcut o ultrasonografie, unde s-a depistat problema. Am ajuns de urgență și el m-a salvat. sînt foarte mulțumită, le mulțumesc foarte mult și îi doresc succese foarte mari”, a spus o fostă pacientă.

,,Am rămas foarte mulțumită de tot colectivul, lucrătorii tehnici, lucrătorii medicali, de domnul Petru. Vă doresc multă sănătate, să trăiți mulți ani și toți fericiți. Să ne salvați, pentru că voi sînteți nădejdea noastră. Să veniți, să ne salvați și să ne prelungiți viața”, a menționat o fostă pacientă.

Colegii lui Petru Nedelciuc susțin că medicul reușește să fie un conducător bun, un specialist și un om de nota 10.

,,În secția noastră acordăm asistență medicală nu doar ginecopatelor, dar și pacienților oncologici din tot nordul republicii. Am rămas astăzi plăcut surprinsă de surpriza pe care ne-au făcut-o pacientele noastre. Secția ginecologie de cînd dumnealui o conduce noi avem realizări frumoase”, a spus Ludmila Balan, medic obstetrician-ginecolog.

,,De la dumnealui învățăm foarte multe lucruri frumoase. Ne învață lucruri despre cum să ne comportăm cu pacienții, dar și noi să fim mulțumite. Uitați-vă după amenajarea secției, colectivul unit, pacientele mulțumite”, a spus Mariana Buza, asistentă medicală.

,,Este un gospodar atît acasă, cît și în instituție, în secție noastră. Acest lucru se vede la intrarea în secție, noi ne mîndrim cu el. Îi dorim multă prosperitate, sănătate. La mai mult și la mai mare”, a mai menționat Galina Buza, asistentă superioară.

Anual, în mun. Bălți se nasc aproape 3000 de copii. Anul acesta, numărul nașterilor a crescut pînă la aproape 4000 după ce cinci maternități din nordul țării au fost închise din cauza numărului mic de nașteri, dar și a lipsei cadrelor medicale. Printre acestea se numără maternitatea din Ocnița, Briceni, Dondușeni, Glodeni și Fălești. Ziua angajatului medical și a Farmacistului este sărbătorită în fiecare an la data de 18 iunie.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав