X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Ostalep: "Unde duc urmele site-urilor moldovenești de răspîndire a pedofiliei?"

20 feb. 2023,, 03:30   Societate
6079 1

Moldova se numără printre principalele țări de unde sînt distribuite materiale care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor și pedofilie, iar autoritățile competente ale țării noastre ar trebui să lupte împotriva acestui lucru, chiar dacă urmele creatorilor acestor site-uri duc în Occident.

Despre aceasta a declarat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii de autor "TEMA" cu Liudmila Belcenkova de la postul TV "Primul în Moldova", relatează Noi.md

"Acest lucru este foarte important. Este vorba despre cultură, în general, despre înțelegere. Unde? cum spunea un mare comandant... Avem atît de multe organe, spune el, iar voi nu poți prinde trei oameni? Cum se face că în țara noastră există 6000 de site-uri de acest gen? Dar unde sunt toți? Unde este acest SIS? Unde este Ministerul de Interne? Acei care luptă împotriva amenințărilor hibride? Aceste site-uri hibride au fost create de spioni? Sau, în opinia mea, mă tem că urmele vor duce direct la vest - la cei care privesc și plătesc și au organizat", a remarcat Valerii Ostalep.

De menționat că mai devreme Centrul internațional La Strada a avertizat că din Moldova sînt distribuite tot mai multe materiale care descriu violența sexuală împotriva copiilor. Centrul a menționat că în 2022 Moldova a apărut pentru prima dată în Top 10 țări în care sînt distribuite materiale care descriu violența împotriva copiilor. Potrivit Fundației de Supraveghere a Internetului, în țară au fost înregistrate peste 6 mii de adrese de Internet care distribuie astfel de materiale.

După cum scrie newsmaker.md, potrivit Centrului, imperfecțiunea Legislației de reglementare a activității companiilor de hosting, lipsa unui mecanism de raportare a MASC fac țara noastră deosebit de atractivă pentru circulația acestor materiale.


În Republica Moldova, copiii care suferă sau au trăit un abuz sexual în mediul online sunt ajutați să treacă de aceasta, la orice etapă, adresându-se, gratuit și anonim pe platforma www.siguronline.md administrată de Centrul Internațional „La Strada. Moldova”. Platforma oferă servicii de informare, ghidare, suport emoțional și referire, la necesitate, către serviciile de asistență psihologică și juridică gratuită pentru copii, părinți, profesori, dar și profesioniști din domeniu.

Elena Botezatu, Directorul Executiv al Centrului Internațional „La Strada”, a menționat că în Moldova este necesară o linie telefonică pentru a raporta apariția pe Internet a unor astfel de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. Potrivit lui Botezatu, un astfel de serviciu ar putea apărea în Moldova în lunile următoare.
În anul 2022, 1249 de copii și adulți s-au adresat consultantului siguronline.md. Cei mai vulnerabili față de riscurile în mediul on-line sunt copiii de 13 – 15 ani.

36
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?