AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 889
Criza energetică stiri: 713

Orheiul adoptă propriile măsuri: școlile rămîn deschise. Ce alte decizii au luat autoritățile locale

23 ian. 13:00   Societate
5154 6

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale declară că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.

Membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei declară că au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei. Astfel, s-a luat decizia de a permite ca instituțiile de învățămînt general și instituțiile extrașcolare să activeze cu prezența fizică a elevilor, transmite newsmaker.md.

De asemenea, la Orhei este permisă desfășurarea întrunirilor ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţa fizică.

În același context, Comisia a permis următoarele tipuri de activităţi: organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice.

Potrivit președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspîndirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare se vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea.


Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărîrile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.

Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.

Măsurile intră în vigoare pe 22 ianuarie sunt valabile pînă pe 20 februarie.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав