„Orhei TV” rămîne în continuare fără licentă de emisie

3 mar. 14:18   Societate
1839 0

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis în ședința din 3 martie să nu prelungească licența de emisie a postului de televiziune „Orhei TV”. „Acesta a comis mai multe încălcări ale concepției generale”, precizează Consiliul.

Reprezentanții Consiliului declară că Media Resurse SRL, fondatorul Orhei TV, a solicitat pe 15 februarie 2023 prelungirea licenței de emisie pentru serviciului media audiovizual de televiziune „Orhei TV ca urmare a expirării termenului de valabilitate al acesteia, notează newsmaker.

Astfel, Consiliul amintește că pe 2 decembrie 2022, „Orhei TV” a fost sancționat cu amendă de 5000 de lei „pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media audiovizual”.

Atunci se menționează că CA a atestat abateri la următoarele secțiuni:

  • „producție proprie” – 40% stabilite conform Structurii, 30,52% identificate conform rezultatelor monitorizării
  • „producții audiovizuale ale altor producători” – 30% stabilite conform Structurii, 65,46% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „programe retransmise/preluate/achiziționate” – 30% stabilite conform Structurii, 0% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „procente rezervate operelor audiovizuale europene” – 52% stabilite conform Structurii, 42,25% identificate conform rezultatelor monitorizării.

Prin urmare, Consiliul precizează că se prelungește valabilitatea licenței de emisie dacă sînt întrunite cumulativ următoarele cerințe:

  • furnizorul de servicii media a depus cererea de prelungire a valabilității licenței de emisie în termenul prevăzut la alin. (1);
  • furnizorul de servicii media a respectat conceptul de principiu (general), tipul şi structura serviciului media audiovizual prevăzute în conținutul licenței de emisie;
  • furnizorul de servicii media nu a fost sancționat pentru încălcări grave, prevăzute la art. 84 alin. (8), (81), (9), (91), (10)–(103) din prezentul cod.

Amintim că, pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sînt: (1) cîteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

De menționat că în februarie 2023 Media-Resurse SRL, fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, a anunțat că și-a reprofilat activitatea, prestînd în prezent servicii de producere. Reprezentanții companiei au precizat că unul din primii lor clienți a devenit postul de televiziune Orizont TV.

3
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий