COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1042)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6578(+9)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Orașul Piatra-Neamț la 590 de ani

31 iul. 17:30   Societate
1542 0

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 590 de ani de la prima mențiune a orașului Piatra-Neamț, unul dintre centrele urbane importante din Țara Moldovei.

Localitatea este pomenită în documentul cancelariei Moldovei, prin care Alexandru cel Bun a daruit Mănăstirii Bistrița doua prisăci și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Cu timpul, tîrgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.

La fel de vechi ca și Piatra sau Roman, orașul Neamț va deveni mai cunoscut odată cu ridicarea, pe Culmea Pleșului, a Cetății Neamțului. Această cetate avea un nucleu interior, care după caracteristicile arhitecturii reprezintă un castel. Odată cu apariţia artileriei în jurul castelului au fost construite incinte exterioare cu bastioane pentru amplasarea pieselor de artilerie.

Construcția cetății Neamţ, la finele secolului al XIV-lea la frontiera de vest a Moldovei, este atribuită lui Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan Cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.

Tot din perioada medievală datează începuturile Mănăstirii Neamț, unul dintre cele mai vechi și mai vestite centre religioase din țară, alături de Mănăstirile Bistrița, Secu, Agapia sau Văratec.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽