Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Opinii: ”Asemenea decizii compromit valorile pentru care v-am votat”

10 mar. 2023,, 14:26   Societate
2654 0

Decizia de a transmite o clădire din centrul Chișinăului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a stîrnit un val de critici la Chișinău.

Potrivit fostului șef de stat, Igor Dodon, această decizie este una ilegală.

”Transmiterea unui edificiu istoric din centrul Chișinăului are loc cu încălcarea flagrantă a legislației. Autoritățile se ocupă de problemele greșite: întîi au grijă de schimbare denumirii limbii, iar acum vor să dea clădirea Bibliotecii Naționale românilor. Nimic altceva de făcut? Sînt multe alte probleme în țară. Toate aceste acțiuni sînt ilegale și inacceptabile. Dragi conducători, începeți să vă ocupați de ceea ce le pasă cu adevărat cetățenilor noștri: salarii, pensii, asigurarea stabilității și nu aceste "artificii" politice”, a declarat Dodon.

La rîndul său, Ion Ștefăniță, expert în domeniul patrimonial, a declarat că această clădire care urmează a fi transmisă Mitropoliei Basarabiei este un obiectiv protejat.

”Indiferent de titlu de proprietate, important este ca imobilul, obiectivul să fie conservat-restaurat și întreținut conform Legii 1530. Astfel de decizii nu au mai fost luate pînă acum în istoria țării. Eu nu mă voi expune e bine sau rău, eu vreau să vad o atitudine a statului și pentru alte obiective în ruine. Țara e plină cu monumente istorice și arhitecturale, în ruine, ce facem cu ele? Art 42 rămîne pe hîrtie doar declarativ, în Legea 1530”, a declarat Ștefăniță pentru Noi.md


Cu o reacție pe rețelele sociale a venit și jurnalista Nata Albot, care a spus că astfel de decizii încalcă grav valorile pentru care PAS a fost votat.

”PAS împing în parlament un proiect de lege prin care o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

În primul rînd…

Legislația R. Moldova permite retrocedarea sau compensarea bunurilor naționalizate doar pentru PERSOANE FIZICE supuse represiunilor politice, nu și pentru cele juridice. Ceea ce vrea să facă PAS este o derogare de la lege, adică o excepție. Cu ce ocazie?

În al doilea rînd…

Au mai încercat și alte culte religioase, cum ar fi Biserica Catolică și comunitatea evreiască,, inclusiv prin instanță, să le fie întoarse proprietățile confiscate, însă nu au obținut nimic, exact din același motiv. Nu sînt persoane fizice.

Odată ce se face această excepție, se creează un precedent juridic. Iar asta poate deveni un teren foarte bun de procese juridice pierdute de stat și despăgubiri plătite din banii cetățenilor

În al treilea rînd…

Moldova e un stat laic, iar cochetarea politicienilor cu biserica este o practică păguboasă, care trebuie eliminată.

Acum 2 ani, Pas își cucerea electoratul fără populism, adunat prin selfie la icoane.

Dacă cei de la Pas, prin asemenea acțiunj, încearcă să recîștige puncte în sondaje, atunci dați-vă afară consilierii. Ei n-au înțeles nimic despre alegătorul vostru.

Asemenea decizii compromit valorile pentru care v-am votat. Bucurați-ne că ați identificat bani pentru a repara și moderniza Biblioteca Națională. Faceți aici o excepție și demonstrația-ne credință în carte și educație”, a scris Nata Albot pe pagina sa de facebook.

Reamintim că o clădire din centrul Chișinăului va fi transmisă în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Ar fi vorba, de fapt, despre retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic, de la intersecția străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și 31 August 1989, proprietarului său de drept - Mitropolia Basarabiei.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament de 11 deputați PAS, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit documentului, imobilul este introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură ale municipiului Chișinău.

Autorii inițiativei consideră că transmiterea acestui bun imobil în proprietatea Mitropoliei Basarabiei va permite restaurarea, întreținerea și utilizarea adecvată a patrimoniului cultural.

Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, salută ideea și susține că, „după 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfîrșit, se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei”.

3
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?