Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Opinie: „Vom vedea adevărată stare a lucrurilor, cînd opoziția va chema oamenii la proteste”

7 aug. 13:00   Societate
4401 0

Vectorul european al Republicii Moldova ar putea fi influențat de rezultatele războiului din Ucraina. O spune comentatorul politic Nicolae Negru, potrivit căruia aspirațiile Chișinăului de euro-integrare depind de evoluțiile crizei de securitate din regiune.

Războiul din Ucraina influențează și starea de spirit a societății din Republica Moldova, iar dorința cetățenilor de a da jos sau de a menține la putere actuala guvernare va fi vizibilă în timpul protestelor anunțate de reprezentanții opoziției.

Dezideratul euro-integrării depinde atît de evoluțiile războiului, cît și de politicienii de la Bruxelles, care ar putea pune pe pauză procesul de extindere a Uniunii Europene.

„Factorul extern ar putea juca un rol nu tocmai pozitiv în aspirațiile noastre europene și ireversibilitatea vectorului european. Obținerea statutului de candidat s-a produs sub influența factorului extern, a războiului din Ucraina. E adevărat, dacă n-am fi avut o guvernare corespunzătoare, eram în tandem cu Georgia. Depinde și de Uniunea Europeană. Se pot schimba lucrurile, pot veni care pot îngheța procesul de extindere și în Balcani și în Est. Sarcina noastră este să ne facem lecțiile, dar să rămînem lucizi și să nu ne facem iluzii prea mari. Lucrurile nu se vor întîmpla ușor, e mult de lucru și pe interior, dar și în exterior”, a spus Nicolae Negru în cadrul unei dezbateri realizate de IPN.

Adevărata susținere a actualei guvernări din partea cetățenilor nu poate fi percepută prin prisma sondajelor sociologice, care nu conțin opiniile diasporei. Potrivit lui Nicolae Negru, adevărata stare de spirit a societății va ieși la iveală în timpul protestelor anunțate de partidele de opoziție.


„Republica Moldova se menține pe linia de plutire, iar asta se datorează Uniunii Europene, României. Cetățenii deocamdată nu au motive să răstoarne actuala guvernare, așa cum cere opoziția. În acțiunile opoziției putem suspecta factorul extern. E o luptă geopolitică și ea se răsfrînge și influențează și raportul de forțe din interiorul Republicii Moldova. Vom vedea adevărata stare de lucruri atunci cînd opoziția va chema oamenii în stradă. Să vedem dacă oamenii vor ieși în stradă, dar oamenii să iasă de bună voie, nu aduși forțat, finanțați”, a mai spus Nicolae Negru.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав