X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Unii cetăţeni ai RM ar putea suferi din cauza amnistiei migraţionale

30 dec. 2018,, 00:10  
8160 0

Unii cetățeni ai Moldovei, aflaţi pe teritoriul Rusiei şi avînd asupra lor încălcări privind perioada autorizată de ședere, ar putea suferi dacă vor încerca să beneficieze de amnistia migraţională, pentru că sancţiunea ce li se cuvine nu va fi anulată în întregime, ci va fi doar atenuată, de exemplu, vor fi micşorate termenele de interdicție privind intrarea în ţară, totuşi, nu este exclus că aceste persoane să nu poată reveni în FR imediat după 1 martie, 2019.

Este o opinie exprimată de președintele Congresului diasporei moldovenești, Alexandru Kalinin, transmite Noi.md.

Potrivit lui, în sprijinul afirmaţiilor sale vorbeşte faptul că, în declarația oficială a Ministerului rus al Afacerilor Interne se menţionează că în ceea ce privește cetățenii moldoveni aflaţi pe teritoriul Federației Ruse şi avînd asupra lor încălcări privind perioada autorizată de ședere, şi care, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 24 februarie, 2019, vor reveni în Moldova, începînd cu 25 februarie, 2019, va fi lansată procedura de revizuire care ar viza anularea sau atenuarea deciziilor deja emise faţă de ei cu privire la interzicerea intrării pe teritoriul Federației Ruse pentru încălcarea articolelor Codului Federal „Privind procedura de ieşire din Federația Rusă și intrarea în Federația Rusă".

În opinia lui, acest proiect de amnistie migraţională va fi greu de pus în aplicare în totalitatea sa, ținînd seama de faptul că în acest scop, în Rusia nu a fost adoptată nici o singură lege, nici o dispoziţie, nici un act legal și nu se știe pe ce bază ar avea loc ridicarea interdicției, la ce documente se va face referință în astfel de cazuri. În plus, există probleme cu identificarea cetățenilor prin intermediul bazelor de date, avînd în vedere eventuale deosebiri cauzate de datele introduse eronat sau incorect.

„În același timp, deoarece există o decizie politică a președinților Rusiei și Moldovei, aceasta trebuie îndeplinită, prin urmare, Ministerul rus de Interne a emis un comunicat formal privind amnistia migraţională, totuşi, conştientizînd complexitatea situaţiei, a decis să joace în condiții de siguranță și să prevadă nu doar anularea, ci şi atenuarea sancțiunilor, de exemplu, reducerea perioadei de interdicție. Dar, se poate întîmpla ca în această situaţie cetățenii moldoveni nu vor putea să se întoarcă în Rusia aşa cum gîndesc ei, adică imediat după 1 martie, 2019, iar în cazul în care familiile lor se află în FR, ei vor avea de suferit, deoarece va trebui să fie se despartă de rude şi persoanele apropiate”, a declarat Alexandru Kalinin.


Președintele Congresului diasporei moldovenești a spus că cetățenii moldoveni care se află sub amnistie migraţională pentru a reveni, în această perioadă, în țara noastră și vor dori să revină în Rusia chiar de la 1 martie, nu o vor putea face fără a avea la mînă o informație oficială cu privire la existența de careva pretenţii faţă de ei din partea Ministerului Afacerilor Interne al FR și la existenţa de obstacole pentru trecerea frontierei.

Vorbind despre posibile scenarii în cazul plecării acestor persoane, începînd cu 1 martie, din Moldova în Rusia, el a subliniat că, la granița cu FR ar putea afla despre o posibilă interdicţie de intrare, astfel ei pur şi simplu nu vor fi lăsaţi să intre pe teritoriul FR. În acest caz, unii cetățeni încearcă diferite variante de a trece ilegal granița.

Potrivit lui Kalinin, în acest mod cetățenii ar putea trece amnistia migraţională, totuşi, din cauza unor anumite momente, nu vor obţine ridicarea interdicției de intrare, ci doar atenuarea sancţiunii aplicate, iar atenuarea se va realiza doar în cazuri de depistare a încălcării.

„Acest paragraf a fost adoptat în mod special pentru a fi în siguranță, pentru a putea explica faptul că nimeni nu este înșelat cu amnistia migrațională. Amnistia va fi aplicată, dar dacă, de exemplu, a existat o interdicție pentru o perioadă de 3 ani, de acum înainte termenul va fi de 2 ani, 11 luni şi 29 de zile. O zi au redus şi atîta a fost cu atenuarea. Exagerez, desigur. Ar putea fi o anulare şi de un an şi jumătate, de un an, de 3 luni, totuşi, atunci cînd ai, în Rusia, copii la școală, părinți, nu vei putea reveni la ei din cauza interdicției, chiar și cu o perioadă redusă. Dacă vi se potrivește, atunci acționați! Punctul privind atenuarea termenelor de interzicere a intrării va oferi, mai apoi, o posibilitate de a vorbi despre aplicarea amnistiei faţă de cei care au încălcat legea, faţă de care sancţiunea sau regimul de interdicţie ar putea fi doar atenuate. Asta este ceea cu ce veţi avea de confruntat", a subliniat Alexandru Kalinin.

El a atras atenția asupra faptului că dificultățile cu punerea în aplicare a amnistiei migraţionale ar putea fi cauzate de imposibilitatea identificării în regim online a cetățenilor prin intermediul bazei de date „Migrant“ și alte baze de date, utilizate, în prezent, de fostul Serviciu Federal de Migrație, actuala Direcție Generală pentru Migraţie.

El a mai spus că mulți cetățeni din Tadjikistan, de exemplu, au profitat de amnistia migrațională bună din Rusia, care nu impunea necesitatea de a părăsi teritoriul FR, totuşi, ulterior, s-au confruntat cu probleme la obținerea statutului oficial, a cetățeniei FR.

„Nu numai în regiunea Moscova, ci şi în regiunile îndepărtate ale Rusiei, lumea se întreba de ceîn baza de date ce a fost anulată interdicția, care act a stat la baza anulării, deoarece nu a existat nici o lege, nici un ordin, nici o dispoziţie, nici un act juridic, la care s-ar fi putut face referinţă. Şi cetățenii primeau refuz în obţinerea cetățeniei FR. Și a fost nevoie să li se explice mult timp procedura după care li s-a anulat interdicția în baza de date", a remarcat Alexandru Kalinin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?