Acest lucru conduce, printre altele, la faptul că liceenilor le sînt puse note pe nedrept la examene, note care sînt apoi contestate. Această opinie a fost exprimată de către consilierul președintelui Republicii Moldova pe domeniile educație, cultură și cercetare, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii TV "Mehanizm deistvia” cu Elena Leviţkaia-Pahomova" de la canalul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.
El a menționat că în acest an liceenii au depus 11558 de contestaţii, pentru corectarea notelor obţinute la examenele de bacalaureat, ca după examinarea contestațiilor notele să fie corectate, mărite, în cazul a 3005 de lucrări. Consilierul președintelui a atras atenția asupra faptului că dacă anterior contestațiile erau scrise de către cadrele didactice, părinți, atunci în prezent contestațiile sînt scrise activ și de către copiii, fiind adresate ministrului de profil, unde ei întreabă ce se întîmplă în acest domeniu.
O mulțime de astfel de scrisori publice sînt primite şi de către Președinție. În special, au fost o mulțime de astfel de semnale despre notele puse pe nedrept elevilor claselor a 9-a. Sînt multe scrisori adresate președintelui, semnate de grupuri întregi de părinți, care sînt îngrijorați de situația creată, ei denunţînd o serie de cazuri de subestimare a cunoștințelor elevilor, dîndu-li-se note mici elevilor, care au învăţat bine, precum și, dimpotrivă, mărirea notelor acelor elevi, care nu au înregistrat succese mari la învăţătură.Corneliu Popovici a subliniat faptul că în timpul examenelor copiilor le sînt puse întrebări foarte abstracte pentru nivelul gimnazial, la care un copil de clasa a 9-a să nu poată răspunde. De exemplu, sînt puse întrebări de tipul acesteia: "Care este semnificația și care a fost impactul reformelor educaționale în Basarabia în perioada interbelică?" Acestea sînt întrebări foarte neclare și, în general, sistemul de evaluare este o problemă foarte mare în Moldova. Nu este clar cum e posibilă schimbarea notelor după contestații unui număr de circa 3 mii de copii din peste 11 mii de contestaţii.
Apare întrebarea firească: cine și de ce a greșit? Acei care au evaluat inițial lucrările în cadrul comisiei sau acei care, după depunerea contestațiilor au schimbat notele la 3005 de lucrări", a menţionat consilierul prezidențial pentru educație, cultură și cercetare. El a atras atenția asupra faptului că acestea nu sînt doar fenomene ale acestui an, deoarece anul trecut au fost schimbate notele a 2500 de copii, adică în acest an au schimbat cu 500 de note mai mult.
Acest lucru dovedește că există probleme în cadrul sistemului de evaluare. În plus, în acest an, la circa 240 de copii le-au fost schimbate notele negative în pozitive. "Eu nu mă voi referi la faptul dacă este bine sau rău. Dar acest lucru este straniu! Apar multe întrebări faţă de acei, care au evaluat aceste lucrări. Unul dintre profesorii universitari a spus că nu este nimic ciudat, mai ales dacă cerem de la Ministerul Educației listele acelora care fac parte din comisiile de evaluare, astfel putem ajunge la concluzia surprinzătoare că din aceste comisii, în fiecare an, fac parte aceleași persoane. Mai mult decît atît, acești oameni sînt prezenți şi în comisiile pentru selectarea manualelor, pentru scrierea manualelor etc. Acțiunile lor ar trebui să fie evaluate de către Procuratură și autoritățile competente. În limba italiană există cuvîntul „mafia”, care defineşte un grup de persoane care comit ilegalităţi. Din păcate, sistemul educațional din Moldova este întreţesut cu scheme de corupție, trebuie să luptăm pentru a le combate”, a subliniat Corneliu Popovici.
Adăuga comentariu