Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: Șeful BRD trebuie să fie ridicat la statut de vicepremier

22 iul. 2019,, 09:50   Societate
3881 0

Șeful BRD trebuie să fie ridicat la statut de vicepremier, Moldova are suficiente argumente în acest sens. De aceasta părere este Olga Coptu, fosta sefă a Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, informează Noi.md

Potrivit acesteia, migranții sînt agenți ai schimbării, iar în contextul organizării Zilelor Diasporei 2019, în absența unui Șef și chiar Șef adjunct la BRD, diaspora este invitată să se implice.

”Plecările din sistem (nu mă refer la ultimile demisii) au afectat mult capacitatea instituțiilor de a dezvolta programe susținute de partenerii externi. Am avut norocul să cunosc mulți specialiști buni în Cancelaria de Stat și Ministere, unii au plecat în afara țării, alții în alte instituții/agenții, dar sînt recuperabili pentru că sistemul a investit prea mult în acești oameni. Pe de altă parte Diaspora servește drept un vast bazin de experți pentru APC și chiar APL (se apropie alegerile locale) și partidele politice (toate) ar trebui să fie mai active în acest sens, să invite membrii diasporei ca și partener EGAL, în special partidele din actuală coaliție de guvernare care datorează diasporei un vot preferențial”, se arată în postare lui Coptu.

Potrivit fostei șefe de la BRD, în ultima perioadă mai mulți reprezentanți ai diasporei i-au vorbit despre intenția/dorința de a reveni în actualul Guvern și anume la BRD. Acum este momentul pentru cei care vor/pot să se implice să REVINĂ, să fie activi nu doar pe facebook, dar și să dea dovadă de aptitudini necesare domeniului pe care îl cunosc mai bine.

”Nu știu care este viziunea Guvernului Sandu pentru domeniul Diasporei Migrației și Dezvoltări, dar este imperativ de consolidat și în acest sens BRD trebuie să revină în subordinea directă a PM. Modificările făcute în ultima perioadă au afectat/diminuat capacitatea BRD în exercitareai funcției pe domeniul de competență. Sunt suficinte resurse umane în țară, dar și în diasporă pentru a revitaliza acest domeniul. Voi enumera mai jos cîteva lucruri necesare și urgente, dar înainte de asta per general despre situația de la noi:


Oricine va fi următorul Șef al acestei structuri are menirea să valorifice oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare.

Acești oameni sînt o armată de Ambasadori angajați zilnic să promoveze gratuit imaginea pozitivă a țării noastre. Migranții sînt cei mai sinceri susținători în parcursul nostru european și cel mai valabil argument de integrare lipsită de probleme sau dificultăți de adaptare. Ei sînt cei care trebuie antrenați untr-un lobby fără precedent pentru atingerea acestui obiectiv”, se mai arată în postarea fostei șefe de la BRD.

Pe de altă parte, potrivit ei, migranții reprezintă un adevărat capital uman, social și civic, care necesită a fi valorificat în mod inteligent. Statul trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi CETĂȚENII, din interiorul și din afara granițelor. Ei sînt surse permanente de proiecte şi investiţii, de cercetare sau de schimburi artistice şi culturale. Pe scurt, sînt agenți de modernizare pentru ţară. Atenţia faţă de diaspora să revină pe agenda Guvernului, printr-o serie de politici publice, programe și proiecte.

”În primul rînd, moldovenii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării Republicii Moldova chiar de acolo unde trăiesc ei acum. Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea și beneficia cu toții de transferul de idei şi de proiecte în ambele direcţii, din străinătate către Moldova şi invers. Pentru a răspunde aşteptărilor moldovenilor de a se conecta cu ţara şi de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cît mai multe instrumente online – (E-Gov) de la informaţii disponibile în reţea la cursuri şi programe educaţionale şi antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

Ştim, de exemplu, că banii trimiși anual acasă fac din moldovenii de peste hotare cel mai mare investitor, iar capitalul remitențelor reprezintă o parte importantă din creşterea economică și din PIB. Avem obligația să le oferim mai mult, și anume oportunităţi concrete pentru a-i atrage să-şi investească productiv talentul şi resursele înapoi acasă.

Pentru a valorifica potențialul migranților noștri, nu este suficient elaborarea de politici de către decidenții de la Chișinău, se impune implicarea diasporei în procesul de transformare a statului. Nu în ultimul rînd, moldovenii de peste hotare sînt importanţi factori de influenţă în ţările gazdă”, scrie Coptu.

Cît privește activitatea BRD-ului, fosta șefă de la BRD, spune că ar fi bine să urmeze realizarea obiectivelor din Strategia națională Diaspora -2025, dar și focusarea pe 3 direcții prioritare:

1. Intern – formularea clară a Viziunii Guvernului Republicii Moldova în scopul integrării migrației în agenda de dezvoltare (*se poate porni de la cadrul legal existent - prin implementarea HG 724 și 725 din 08.09.2017 care oferă cadrul compresiv necesar pentru exercitarea mandatului; Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare);

2. Extern - Menținerea și promovarea modelului instituit de către Guvernul R. Moldova la nivel global, în cadrul Programului Global Comun Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare, reprezentînd un exemplu de bune practici, atît în cadrul PaE, Parteneriatul de Mobilitate RM-UE, Comitetelor și sub-comitetelor de Asociere RM – UE (Forumul Global pentru Migrație și Dezvoltare (GFMD); Programul Global Comun „Mainstreaming of migration into national development strategies”, implementat de OIM și UNDP; Reuniunile Comisiei ONU pentru Populație, ședințe tematice de „Valorificarea migrației, remitențelor și diasporei pentru finanțarea dezvoltării durabile”; Conferințe ministeriale internaționale cu privire la diasporă și întruniri ale Organizației Mondiale a Sănătății la subiectul mobilității internaționale a forței de muncă din domeniul sănătății; Reuniunile globale cu privire la integrarea migrației în Agenda ONU de Dezvoltare Durabilă pentru 2030) toate cele enumerate R. Moldova era parte anterior, mai puțin sau deloc în ultimii ani, deci este nevoie de implicare activă inclusv MAEIE. Mai nou se cere o activă implicare în programele și proiecte existente în UE pe domeniul migrației, Moldova fiind țară generatoare de migranți, ar putea prelua în acest sector sarcina de pilotare a modelelor de informare pre-emigrare, intergrare exemplară, revenire. Ca o țară cu o suprafață mică și un număr estimativ clar de emigranți pe țări în UE, țara noastră ar avea șansă să demonstreze o bună patronare a fenomenului, prin aplicarea măsurilor de politici menite să gestioneze eficient migrația circulară.

3. Consolidarea legăturii și încrederii între Guvern și diasporă – comunicare activă și implicare.

Elaborarea și implementarea de noi programe destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice ale diasporei Republicii Moldova, dezvoltarea celor existente, instituirea canalelor permanente de comunicare/sprijinirea unor publicații, emisiuni TV, radio etc.

”Guvern și BRD, în contextul actual și dacă cu adevărat se dorește a recunoaște meritul DIASPOREI și implicarea acesteia, șeful BRD trebuie să fie ridicat la statut de vicepremier, Moldova are suficiente argumente în acest sens”, a conchis Coptu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?