Opinie: „O ședință extraordinară a judecătorilor ar putea debloca reforma justiției”

23 mar. 09:51   Societate
1735 0

O soluție pentru deblocarea reformei justiției ar fi ca judecătorii să se întrunească într-o ședință extraordinară pentru a desemna noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, consideră ministerul Justiției.

Reforma CSM trebuie să respecte buchea legii, susțin experții. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterii publice desfășurate astăzi, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Judecătorii conștientizează rolul ce le revine în formarea Consiliului Superior al Magistraturii și vor reuși să desemneze o nouă componență a CSM, este de părere judecătoarea Livia Mitrofan, candidată la funcția de membru al Consiliului, scrie Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Aș vrea ca societatea să înțeleagă mesajul judecătorilor, să înțeleagă că au fost premize ca Adunarea Generală a Judecătorilor să se soluționeze cu un asemenea efect. Judecătorii conștientizează rolul lor în formarea CSM, iar peste 40 de zile vor reuți să aleagă noii membri în Consiliul”, a menționat judecătoarea.

Desemnarea noilor membri în CSM trebuie să respecte buchea legii, pentru a evita ulterioarele riscuri în funcționalitatea acestei instituții-cheie în sistemul justiției, a precizat ex-ministrul Justiției Nicolae Eșanu. Potrivit acestuia, pentru a reforma sistemului judecătoresc este necesar să fie asigurat un consens larg în rîndul magistraților.


„Este important să se ajungă la un consens larg, iar în Consiliul Superior al Magistraturii judecătorii au un rol important. Trebuie găsite soluții ca CSM-ul să fie constituit și să activeze legal. Este fundamental”, a precizat ex-ministrul Justiției.

Ar fi bine ca judecătorii să convoace o Adunare Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru a desemna membrii CSM, înainte de 28 aprilie, pentru a reuși deblocarea reformei justiției, a declarat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

„Găsirea de soluții însemnă și asumarea de responsabilitate. O soluție ar fi ca judecătorii să se întrunească în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare, și să desemneze nnoua componență a CSM, pînă în data de 28 aprilie. Doar așa se poate trece la următoarea etapă, desemnarea membrilor care să reprezinte Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție”, a precizat ministra Justiției.

Luni, Președinta Maia Sandu a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că, în cel mult o lună, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea deveni funcțional, după ce cei șase membri, din rîndul non-judecătorilor vor fi numiți de Parlament.

Precizăm că, săptămîna trecută, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă pînă pe 28 aprilie, odată cu aceasta fiind amînată și votarea noilor membri judecători în Consiliul Superior al Magistraturii.

2
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий