X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: Moldova ar trebui să ceară Rusiei amplasarea sistemelor Iskander

25 oct. 2020,, 09:59   Societate
8652 13

În imediata vecinătate a granițelor Moldovei ia amploare un mare conflict regional, legat de promisiunea Turciei de a ajuta Ucraina în întoarcerea Crimeii.

În această situație, autoritățile țării noastre trebuie să adopte o decizie privind încheierea unui acord politico-militar cu Rusia și să îi ceară să amplaseze pe teritoriul nostru mijloace preventive corespunzătoare: complexe Iskander, mijloace moderne de detectare și distrugere la distanțe mari, de neutralizare a dronelor, ceea ce va contribui la menținerea păcii în regiune.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa din rețeaua socială de către Anatol Plugaru, deputat în Parlamentului Moldovei de prima legislatură, care a semnat Declarația de independență, fost președinte al KGB, ex-ministru al Securității Naționale, fost vice-ministru al Afacerilor Externe.
El a menționat că, din păcate, toate cele mai negre presimțiri ale sale despre posibila creștere a unui conflict regional major în imediata vecinătate a granițelor noastre se împlinesc.

Ca parte a „prieteniei neașteptate” dintre Turcia și Ucraina, turcii au promis în mod deschis că vor ajuta ucrainenii în întoarcerea Crimeii și, prin urmare, vor ajuta nu numai ucrainenii, ci și frații tătarii crimeeni.

„Precizez pentru cei care încă nu au înțeles care este pericolul real pentru noi că șeful statului turc, Recep Erdogan, și-a declarat fără echivoc disponibilitatea de a LUPTA cu Rusia în scopurile indicate. Și Ucraina îi este aproape. Și pe români, chiar dacă liderii lor nu ar dori să fie prieteni cu Ucraina împotriva Rusiei (iar ei, în mod ciudat, chiar își doresc acest lucru), nimeni nu îi va întreba după amplasarea obiectelor militare americane pe teritoriul lor. Și Turcia și România sînt membre NATO ... Cei care cred că Nagorno-Karabah sau Belarusul nu au nimic de-a face și noi nu vom fi afectați în niciun fel sînt naivi”, a scris Anatol Plugaru.


În opinia sa, are loc un atac la scară largă asupra Rusiei. 50 împotriva unuia și, în această situație, obiectivul principal al autorităților moldovenești, a Parlamentului, a Președintelui și a Guvernului, este de a lua măsuri imediate și urgente pentru a spori la maxim securitatea propriului teritoriu.
„Dacă nu au avut minte (atît Moscova, cît și Chișinăul) să o facă pînă acum, trebuie să o facem astăzi. Acum. Lipsa de perspicacitate de care au dat dovadă funcționarii corespunzători, dacă nu chiar trădarea directă a intereselor Rusiei, vor fi analizate în Kremlin. Pentru ei este mai ușor. Situația noastră este mult mai complicată. Știm care este situația forțelor politice „trădătoare” și Ce prezintă în condițiile noastre un astfel de concept ca „voință politică unită”. Prin urmare, în acest context, nu există multe motive pentru optimism. Și nu există o altă cale de ieșire. Cel puțin trebuie să încercăm. Pentru ca imediat să se facă clar cine și cui îi poartă de grijă. Pentru ca cel puțin ulterior să existe cineva de la care să se ceară un răspuns”, a remarcat fostul ministru al Securității Naționale.

„Așadar, propun și cer, ca cetățean care a realizat ce pericol paște mica noastră țară, să se convoace imediat Parlamentul, Guvernul și, împreună cu Președintele care pleacă/vine (ceea ce nu este atît de important în acest caz), să se adopte o decizie cu privire la încheierea cu Rusia a unui acord politico-militar adecvat situației.

În cadrul acestui acord, în contextul respectării necondiționate a neutralității constituționale, Republica Moldova, sub orice formă acceptabilă părților, trebuie să cumpere, să ceară, să împrumute (formularea nu este atît de importantă!) de la Federația Rusă - pentru plasarea pe teritoriul nostru - mijloace preventive adecvate ... Acesta este cel puțin un anumit număr de complexe Iskander, mijloace moderne de detectare și distrugere la distanțe mari, de neutralizare a dronelor etc.”, a subliniat Anatol Plugaru.

În opinia sa, acesta este singurul mod în care putem contribui la menținerea păcii în regiune.

„Nu trebuie să așteptăm pomeni de la NATO și de la alții. Nimeni în lumea asta nu ne datorează nimic. Toată lumea ar trebui să aibă grijă de sine. Altfel, ne vom trezi inevitabil într-o zonă de schimb de lovituri și înfrîngeri în războiul altcuiva, și nu pentru interesele noastre. Inclusiv din partea Rusiei. Repet, pentru cei supradotați mental: mijloacele moderne de distrugere nu cad întotdeauna acolo țintesc cei care le-au folosit. Contează doar mijloacele testate în timp - dacă știi exact că vei primi un răspuns, nu vei începe niciodată primul! ...

Ceea ce propun și cer trebuie făcut imediat, fără a aștepta rezultatele alegerilor prezidențiale. Sper că Parlamentul va înțelege gravitatea situației și va lua o decizie adecvată. Timpul nu așteaptă!”, a scris în final ex-ministru al Securității Naționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?