COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Luptătorii pentru "familii curate" în Moldova fie sînt oameni limitați mental, fie provocatori

Opinie: Luptătorii pentru "familii curate" în Moldova fie sînt oameni limitați mental, fie provocatori

Să revină în secolul 21 la noțiunile de peșteră și să înceapă să afle cine are o familie "corectă" și cine una "încorectă", poate numai un om limitat mental sau un provocator. În primul caz, poate să ne fie doar milă de el, în al doilea – să oprim aceste înclinații.

O astfel de opinie exprimă internauții, comentînd preocuparea bruscă a deputatului democrat, Sergiu Sîrbu, precum că unii noi șefi ai comisiilor de securitate (Esaulenco, Gumeniuc și Piterschi) au "nume de familie prea rusești" și din această cauză nu au dreptul să ocupe aceste funcții, transmite Noi.md.

"Păcat că domnul Sîrbu nu mai poate, după cum obișnuia, să depună o cerere la Curtea Constituțională pe această temă. De nu ar fi demisionat ieri curtea, ei ar fi luat în considerare și această problemă. Și poate că ar fi luat o decizie extravagantă, care ar fi dată citirii de omul cu "nume de familie originar din Republica Moldova" Reșetnicov", spun cetățenii.


Ei speră că această căldură, care s-a stabilit în ultimele cîteva săptămîni, a afectat activitatea creierului deputatului nostru, altfel el nu și-ar fi permis să facă asemenea declarații negîndite. Pentru că dacă începem să săpăm în originea numelor de familie din Moldova, atunci am putea ajunge foarte departe.

"Pornind de la faptul că, pînă nu demult, partidul din care domnul Sîrbu face parte a fost condus de un om cu numele de familie Plahotniuc, care are în mod evident rădăcini slavone (chiar și conform celui de-al doilea pașaport, Ulinici, tot nu este de origine romană). Și președintele de onoare al acestui partid este un om cu un nume complet rus Diacov. Și în general partidul în sine este plin de oameni cu rădăcini care nu sînt de "sînge pur" - același Reșetnicov, Ivanov (a), Golovin, Vremea și mulți alții. La ei dl. Sîrbu nu are vreo obiecție?", -se întreabă internauții.

Ei menționează că, dacă e să ne amintim ce nume de familie au avut președinții Republicii Moldova în toți anii de independență, imaginea, din punctul de vedere al deputatului democrat, va fi cu totul deprimantă.

Numele de familie Snegur (presupunînd că vine din cuvîntul «снег»("zăpadă") ), de asemenea, este de origine slavonă. Lucinski este de origine ucraineană sau poloneză, adică tot slavonă. Voronin - nu este nimic de spus aici. În ceea ce privește numele actualului președinte, etimologii consideră că este de origine bulgară (din abrevierea Dobromir). Singurul președinte cu un "nume cu sînge pur din Moldova" este Timofti, dar acest lucru probabil este unicul său avantaj, dacă e să urmăm logica lui Sîrbu. Dacă e să vorbim despre prim-ministri, atunci aici avem o ambuscadă! Ciubuc este un nume ucrainean, Tarlev este bulgar, Greceanîi este cel mai probabil ucrainean, Gaburici este, de asemenea, evident slavon, Streleț este evident slavon...

Dar dacă mergem mai departe și începem să aflăm "sîngele pur" al lui Sîrbu însuși, se pare că provine de la cuvîntul "sîrb", adică strămoșii luptătorului nostru pentru puritatea rasei au fost iarăși de origine slavonă. Și dacă începem să explorăm familie "originare moldovenești", se va dovedi că Ungureanu este maghiar, Tataru este tătar, Cazacu este cazac, Țurcanu este turc, Rusu este rus, Grecu - grec.

"Și iată, e de ajuns să sapi doar puțin și imediat devine clar: Moldova este o regiune în care de secole au fost amestecate popoare și naționalitățile și acest buchet unic face ca acest pămînt să fie deosebit și special, și anume această amesticătură, atunci cînd unul este inseparabil de celălalt, i-a ajutat mereu să supraviețuiască și, sperăm, o va ajuta și în continuare. Și acum, în secolul 21, să revină la noțiunile de peșteră și să înceapă să descoase cine are o familie "corectă" și cine una "încorectă", poate numai un om limitat intelectual sau un provocator. În primul caz, poate să ne fie doar milă de el, în al doilea – să oprim aceste înclinații. Iar noi toți trebuie să lucrăm pentru binele țării noastre, indiferent de numele pe care îl purtăm", subliniază cetățenii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load