X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: În Moldova s-ar putea agrava criza de asigurare cu medici de familie

14 apr. 2019,, 16:45   Societate
2914 0

În Moldova, reforma asistenţei medico-sanitare primare, care prevede introducerea practicii private a medicului e familie s-a făcut în grabă, fără o analiză și o justificare economică, fără participarea medicilor de familie și a autorităților locale, care reprezintă populația.

Drept urmare, în ţară s-ar putea agrava criza în asigurarea cu medici de familie.

Este o opinie exprimată de doctorul în medicină, docent la USMF „N.Testemițanu”, expert internațional în sfera ocrotirii sănătății, consultant OMS, ex-director al Clinicii universitare de asistență medico-sanitară primară (2003-2016), ex-specialist principal în domeniul medicinii de familie a Ministerului sănătății (2006-2011), Alla Nemerenco.

În comentariul pentru Noi.md ea a declarat că Moldova a copiat reforma de la alte țări și a încercat să o monteze în realitatea noastră, fără a ține cont de faptul, dacă aceasta va prinde rădăcini la noi.

Alla Nemerenco a specificat că libera practică a medicului de familie este una dintre formele de asistență medico-sanitară primară (AMSP) din lume, plus la cea de stat și cea mixtă. “Așa că guvernul nostru, dorind să reformeze total acest domeniu, a copiat-o de la alte țări, însă e dificil să spunem dacă a făcut-o reușit sau nu”, a subliniat ea.


Fostul specialist superior în domeniul medicinii de familie din cadrul Ministerului Sănătăţii a menţionat că În Moldova încă nu există activitatea antreprenorială a medicului de familie, care include noțiunea de ”venit al cabinetului”. La noi aceasta este ”liberă” doar cu numele, de facto însă statul îi stabilește medicului de familie un salariu reieșind din regulile comune pentru alți medici, care activează în sistemul medicinii asigurate și nu consideră că activitatea lor este una de întreprinzător.

„Acest model este departe de practicile internaționale cunoscute și se va solda doar cu pierderi. La noi reforma AMSP s-a produs deja, cu susținerea deplină a Băncii mondiale și a altor instituții internaționale, pentru ea au fost luate credite importante. Dar reforma s-a făcut în grabă, fără o analiză și o justificare economică, fără participarea medicilor de familie și a autorităților locale, care reprezintă populația”, spune Alla Nemerenco.

Fostul specialist superior în domeniul medicinii de familie din cadrul Ministerului Sănătăţii crede că documentele care au însoțit reforma, adică instrucțiunile și regulamentele de organizare a actualului model AMSP, deocamdată-s elaborate prost. Ele trezesc mai multe întrebări decît răspunsuri, ceea ce confirmă că reforma a fost făcută în grabă.

Potrivit interlocutoarei Noi.md, din numărul total al medicilor de familie (cca1600) cam 45% și mai bine au atins vîrsta de pensionare. În multe raioane, nivelul de asigurare cu medici de familie variază în limitele 2-3 specialiști la 10 mii de locuitori (Hîncești, Nisporeni, Cantemir, Orhei, Șoldănești, Căușeni, Leova, Cahul ș.a.), adică este de 2 mai mic ca indicatorul național (4,6 medici la 10 mii locuitori) și de 3 mai mic decît indicatorul respectiv în țările europene (6,6 medici la 10 mii locuitori).

Tinerii specialiști nu se grăbesc să schimbe situația în mai bine. Potrivit datelor Ministerului sănătății, în a. 2018 doar 10 (!) medici din numărul absolvenților universității de medicină au mers să muncească conform repartizării în localitățile rurale și nu există certitudinea că ei și acum primesc acolo bolnavii. Parcă se poate vorbi despre succesul unei reforme extinse, în condițiile unei asemenea lipse critice de medici?

Expertul internaţional în medicină are întrebări şi faţă de cuantumul de remuneraţie a medicilor, prezentate, ceva mai devreme, de ministru.

„Promisiunile primelor persoane din minister precum că, odată cu trecerea la practica liberă, salariul medicilor de familie va ajunge imediat la 30 mii de lei, vorbește despre lipsa unei analize economice detaliate”, a subliniat Alla Nemerenco.

Potrivit ei, mijloacele medicinii asigurate, de care dispune azi medicina primară, nu sînt usficiente pentru implementarea modelului din Olanda sau Belgia. Centrele de medicină de familie și Centrele de sănătate existente asigură o eficiență mai mare și reducerea cheltuielilor medii prin concentrarea diverselor servicii și de personal și grație investițiilor capitale ale fondatorilor, pe care în prezent medicina de familie nu poate conta.

Alla Nemerenco a vorbit și despre scopul reformei, formulat ca ”asigurarea tuturor localităților cu medici de familie și a calității mai înalte a serviciilor medicale”. Adică, se presupune că trecerea la practica medicilor de familie imediat îi va asigura pe toți cu medici și va spori brusc calitatea serviciilor. „Din păcate, aceste două scopuri frumos formulate nu depind de modelul AMSP, alte mecanisme le reglementează. Specialiștii cunosc care anume”, spune interlocutoarea Noi.md.

Potrivit ei, reieșind din cele expuse, în special din finanțarea insuficientă a fiecărui pacient, lipsa medicilor de familie, mai ales în localitățile rurale, fragmentarea prognozată a AMSP în cabinetele dispersate și fără o legătură reciprocă ale medicilor de familie, pierderea controlului în multe probleme ce țin de medicina de familie, aplicarea acestui model în Republica Moldova este foarte riscantă, iar cei care vor avea de pierdut vor fi toți cetățenii ei.

„Mai mult, trecerea la această formă va aprofunda și mai mult criza existentă în asigurarea cu medici de familie, nu va spori calitatea serviciilor AMSP, ci doar va duce la creșterea nemulțumirilor printre pacienți. În special, va fi afectată populația de la sate, care și așa este lipsită de acces la serviciile medicale de calitate”, a concluzionat Alla Nemerenco

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?