Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Opinie: În Moldova ar trebui revizuită atitudinea față de lupta împotriva COVID-19

22 iun. 2020,, 18:30   Societate
3954 2

Acum în Republica Moldova ar trebui de revizuit atitudinea față de lupta împotriva COVID-19 și de îmbunătățit sistemul de prevenire a coronavirusului, deoarece ne aflăm la o nouă etapă a pandemiei, cînd ne putem uita în jur și schimba metodele, detectîndu-le pe cele ineficiente și implementîndu-le pe cele în care avem găuri.

Această opinie a fost exprimată de consultantul în domeniul sănătății Ala Tocarciuc, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", care, în bază de voluntariat și-a creat propria sa viziunea privind construirea sistemului anti-COVID-19, transmite Noi.md.

Ea a remarcat că una dintre componentele care nu au fost dezvoltate prea bine este urmărirea contactelor celor infectați cu COVID-19 de primul și al doilea nivel și testarea acestora.

Potrivit ei, sistemul de sănătate din Moldova încă nu este paralizat, el funcționează la capacitate maximă. Există probleme cu pacienții care suferă de boli cronice.

"A venit o nouă boală în sistem. Trebuie să folosim toate resursele disponibile, dar nu în detrimentul tuturor celorlalți pacienți, inclusiv a celor cu acutizare a bolilor cronice, bolilor cardiovasculare, oncologie și așa mai departe. Toate acestea nu vor pleca nicăieri, doar se va adăuga coronavirusul", a menționat consultantul în domeniul sănătății.


Ea a subliniat faptul că experții au propus crearea posibilității consultării online a pacienților, introducerea rețetelor electronice, deoarece acum există mulți pacienți care vin la clinică doar pentru a obține o rețetă.

Potrivit ei, în cadrul luptei cu COVID-19 trebuiau atrași noi specialiști, resurse suplimentare - de studenți, care ar putea fi implicați în supravegherea persoanelor de contact a infectaților cu coronavirus, să-i ancheteze, de efectuat o astfel de activitate în raioane, în locurile lor de reședință.

"Trebuie să încercăm să schimbăm direcția graficului, astfel încît această curbă să meargă în scădere. Dacă vom reduce numărul de cazuri identificate de coronavirus cel puțin pînă la 50 pe zi, atunci vom putea spune că am preluat controlul asupra COVID-19", a declarat consultantul în domeniul sănătății.

Ea a mai menționat că trebuie înlăturată bariera politică de apartenență la diferite partide, subliniind că clarificările de partid trebuie lăsate deoparte, deoarece toți acum trebuie să soluționeze o problemă importantă, care-i afectează pe toți.

"Nu este nevoie să facem politică pe aceste probleme. Toate arată la fel pe masa de operație. Trebuie să căutăm sinergie, să combinăm resursele. Autoritățile au făcut cu adevărat foarte multe pe unele aspecte. Sîntem altfel. Am crescut în multe aspecte. Dar există și defecte. Trebuie să vedem ce putem schimba, îmbunătăți. Pentru fiecare proces să fie numit un responsabil, pentru a ști de la cine să ceri socoteală și este nevoie de o colaborare fructuoasă a autorităților centrale și locale", a declarat Ala Tocarciuc.

După cum a menționat prezentatoarea Elena Levițkaia-Pahomova, propunerile Allei Tocarciuc de îmbunătățire a sistemului de prevenire a coronavirusului nu sînt făcute de dragul cuvintelor frumoase, dar de dragul securității, inclusiv a familiei sale, deoarece tânărul medic Sandu Tocarciuc, care "a spart" prin sinceritatea sa toate rețelele sociale, este nepotul oaspetelui "Mecanismului de acțiune", iar pe prima linie lucrează și fratele său, cumnata și fiica. Alla Tocarciuc are un contract la o companie internațională de la Geneva. Ea este specializată în boli rare, inclusiv oncologice și infecții virale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?