Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: În Moldova trebuie să fie creată o Arhivă Folclorică de Stat

12 ian. 2019,, 14:00   Societate
2299 0

Deja de o lungă perioadă de timp pe ordinea de zi stă problema necesității creării unei Arhive Folclorice de Stat, de această părere este compozitorul Constantin Rusnac.

”Sînt absolut convins că fără să înțelegem faptul că folclorul e parte a culturii poporului sau că acesta este, potrivit lui Gleb Ceaikovski, un "monument spiritual al națiunii", nu îl vom putea proteja și, cel mai important, nu îl vom putea transmite generațiilor viitoare. Am vorbit în repetate rînduri despre acest lucru la Congresul Uniunii Muzicienilor Moldovei, iar în presă am invitat un specialist de la UNESCO, care a promis asistență tehnică și metodică. Aşa că aş vrea să cred că această întrebare va fi rezolvată mai devreme sau mai tîrziu”, a spus compozitorul în cadrul unui interviu oferit pentru Noi.md.

Referindu-se la colaborarea sa cu UNESCO, Constantin Rusnac a spus că pentru proiectele date nu sînt alocați chiar atît de mulți bani, cum poate crede cineva din afară: 600 de milioane de dolari pentru doi ani pentru 200 de țări.

Dintre care o parte importantă se duce pentru întreținerea sediului central, a numeroaselor birouri din diferite țări, angajați și așa mai departe.

”Anterior, din banii alocați (100.000 de dolari SUA pentru doi ani), sediul central de la Paris aproba 10-12 proiecte, acum doar două-trei, în sumă de 40 ori cel mult 50 mii. Asta înseamnă că e posibilă organizarea unei conferințe, în cadrul căreia pot fi ridicate întrebări importante, necesare și care reprezintă interes pentru țară. În plus, căutăm o finanțare extrabugetară. Astfel, de exemplu, există organizația non-guvernamentală austriacă HOPE'87, am devenit prieteni cu ei și cu ajutorul lor am creat Centrul metodic pentru copii la Spitalul Oncologic. 150 de mii de dolari i-a oferit personal Michael Schumacher, cerîndu-ne, în schimb, să nu se vorbească despre el (noi toți ne rugăm pentru sănătatea Domniei sale). Alți 530 de mii de euro au fost alocați de către Agenția de Dezvoltare a Austriei și de HOPE'87. Ministerul nostru de Educație a alocat 10 unități de cadre didactice. Multe organizații ne-au ajutat cu manuale și echipamente didactice. Astfel, copiii care sînt tratați în acest spital pot învăţa disciplinele școlare fără a fi întrerupt procesul de învăţămînt.


Un alt proiect, pe care l-am finalizat recent cu ajutorul HOPE'87, ambasadorul UNESCO al Bunăvoinței, Dna Ute Ohoven, precum și cu cel al cetățenilor germani, a constat în renovarea unei grădinițe pentru pacienții cu tuberculoză. Am ajutat, de asemenea, cu echipament sportiv grădiniţa din satul Chirsovo (Găgăuzia). Publicăm cărți și broșuri, în special, despre noua știință bioetică, am publicat o lucrare despre Maria Cantemir”, a mai spus compoitorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?