Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Opinie: impuneți sancțiuni, dar nu pedepsiți oamenii obișnuiți

20 feb. 2019,, 18:50   Societate
1953

Impuneți sancțiuni, utilizați alte instrumente diplomatice, dar nu asmuţiţi toţii cîinii împotriva oamenilor care nu au nici o vină.

Această opinie a fost exprimată de jurnalista ediţiei „Komsomolskaya Pravda”, Alexandra Lyabina, ca răspuns colegei sale mai în vîrstă de la KP-Moscova, Darya Aslamova, care a scris un post pe pagina sa de pe Facebook dedicat echipelor posturilor de televiziune NTV și Rossia-1, care nu au fost acceptate în Moldova, pledînd pentru ca Ministerul de Externe rus să ia nişte măsuri „foarte simple "pentru a da un răspuns durut Moldovei pentru ceea ce se întîmplă, printre aceste măsuri fiind închiderea frontierei pentru moldoveni pentru o perioadă de șase luni și impunerea de sancțiuni faţă de întreprinderile din Moldova.

„Of, Daria. Pînă nu demult, am lucrat şi eu în Rusia în calitatea de cetățeancă a Moldovei. Pentru dumneata, a închide graniţa este doar un gest spectaculos. O răzbunare plăcută, care, de fapt, în viața dumitale nu va schimba nimic. Iar pentru o jumătate de milion de moldoveni care lucrează în FR, acest gest va însemna un real dezastru. La urma urmei, oamenii care și-au părăsit patria nu au făcut-o de viaţă bună. După ce-și vor pierde locul de muncă, cineva nu va avea cu ce-şi hrăni copiii. Altcineva nu va avea cu ce-şi întreţine părinţii bătrîni. Imaginați-vă cît de multe destine vor avea de suferit în urma acestei mici răzbunări?", a remarcat Alexandra Lyabina.

Ea a spus că îi este frică să-și imagineze cum, în acest caz, ar privi în ochii prietenilor săi, care vor fi nevoiţi să părăsească Rusia.

„Totuşi, aceştia sînt fie ruși care au venit în Moldova, în perioada URSS, fie descendenții lor, fie moldoveni care vorbesc ruseşte și gîndesc pro-ruseşte. Ei locuiesc în Rusia, muncesc legal, plătesc taxe mai mari. Ei visează la cetățenia rusească (dar aceasta este oferită rar, ceea ce este un subiect aparte şi foarte sensibil). Aici, ei îşi cîştigă pîine cu maaare greu – vă rog să mă credeţi, pentru că ştiu ce spun. Ei votează pentru partidele pro-ruseşti și acesta este unul dintre motivele pentru care Dodon a devenit posibil în Moldova modernă. Şi pentru ce să fie pedepsiţi aceşti oameni? Sau vă pare că, după ce vor fi expulzaţi, vor începe să iubească mai mult Rusia?", se întreabă Alexandra Lyabina.


„Poate, e cazul să le puneţi pe toate pe cîntar: ce este mai important – plăcerea dumitale de răzbunare de moment sau destinul frînt a mii de oameni? Dasha, chiar sper că acum, apreciind situaţia dintr-un alt aspect, veţi alege varianta a doua", a subliniat ea.

În acelaşi timp, jurnalista de la „Komsomolskaya Pravda” a declarat că ea însăşi este foarte indignată atunci cînd jurnaliștii ruși nu sînt acceptaţi în Moldova. „Acum eu însămi sînt o jurnalistă rusă. Iar părinții mei locuiesc în Transnistria. Dar dacă dintr-o dată nu mi se va permite să mă duc acasă, va fi nenorocire a mea personală. Și eu nu voi face în nici un caz apeluri de a-i pedepsi pe cel nevinovaţi pentru asta. Blocați intrarea pentru politicieni, impuneți sancțiuni – chiar aşa de puţine instrumente are diplomaţia? Dar nu asmuţiţi toţi cîinii împotriva oamenilor care nu au nici o vină", a scris ea în concluzie.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав