TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Opinie: Este necesară salvarea neîntîrziată a științei moldoveneşti!

Opinie: Este necesară salvarea neîntîrziată a științei moldoveneşti!

„Istoricul lichidării efective a Academiei de Științe a Moldovei în urmă cu doi ani este ceva extraordinar, ceva fără explicaţii rezonabile, dar care se încadrează bine în dezvoltarea situației din țară din ultimii ani.

Este necesară revenirea neîntîrziată la situaţia care a existat pînă la „reformă”, după care să se ia măsuri pentru creșterea eficacității științei. Și aceasta nu este o chestiune a președintelui, ci a Guvernului ţării", anume aşa a comentat cunoscutul om de știință, ecolog, fostul parlamentar Ilie Trombiţchi apelul președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, către șeful statului, Igor Dodon, cu solicitarea de a înainta o serie de inițiative legislative.
În acest apel, academicianul se pronunţă pentru amendamente la Codul cu privire la ştiinţă şi inovare din 2004 și solicită ca institutele de cercetare să fie readuse în subordinea AŞM.


În 2017, Guvernul a aprobat un proiect care limitează autoritatea Academiei în gestionarea banilor furnizați de stat pentru cercetare, precum și transferul mai multor instituții subordonate AŞN către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load