X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: domeniul învățămîntului preuniversitar al țării în pragul catastrofei (FOTO/VIDEO)

16 iul. 2018,, 15:02   Societate
3252 4

În Instituțiile de învățămînt din Moldova este înregistrat deficitul a 2.000 de cadre didactice, iar în cazul în care profesorii de vîrstă pensionară sau cei care mai au cîţiva ani pînă să se pensioneze vor pleca din școli, atunci va se va produce catastrofa în cadrul învățămîntului preuniversitar din țară.

Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova pe domeniile educație, cultură și cercetare, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii TV "Mehanism deistvia” cu Elena Leviţskaia-Pahomova, de la canalul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menţionat că situația este acum destul de complicată, deoarece în multe școli lipsesc cadrele didactice la disciplinele de bază. Potrivit datelor cercetărilor existente, precum și conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, circa 10 mii de cadre didactice din întreaga țară au plecat din sistemul educațional din Republica Moldova, în ultimii 7-8 ani.

„În sistem activau 38 de mii de cadre didactice, iar astăzi doar 26 mii. Iar toate astea sînt din cauza aplicării așa-numitelor "reforme" negîndite în domeniul educației. Acesta este rezultatul așa-numitelor "optimizări" din școli, atunci cînd școlile au fost închise în anumite localități, iar cadrele didactice au rămas fără lucru sau le-au fost oferite locuri de muncă în alte localități, care se aflau departe de locul lor de trai. Și mulți dintre profesori au plecat, pur și simplu, din sistemul de învățămînt, iar un număr mare dintre ei a părăsit țara", a spus Corneliu Popovici.

Potrivit spuselor consilierului prezidențial, conform datelor disponibile, în prezent există puțini profesori, care au vîrsta de pensionare sau sînt aproape de vîrsta de pensionare. Conform BNS, în ultimii ani acest procent a crescut. "Iar, în consecință, dacă profesorii cu vîrsta de pensionare sau acei care vor atinge vîrstă de pensionare părăsesc sistemul de învățămînt, atunci ne aşteaptă o catastrofă în domeniul educației preuniversitare", a menţionat Corneliu Popovici.


El a subliniat că în prezent există o mulțime de cazuri cînd profesorii-pensionari sînt rugați să rămînă în școli, să nu plece. Sînt cazuri cînd profesorii cu vîrsta de pensionar, care au plecat pentru o perioadă de timp din Republica Moldova şi au revenit în ţară, sînt rugaţi să lucreze o perioadă de timp în școli. Dar este evident că ei nu vor rămîne pentru mult timp, vor lucra o anumită perioadă de timp și vor pleca, prin urmare, este necesar să fie luate măsuri pentru ca tinerii specialiști să vină să lucreze în școli, iar pentru asta ar trebui să le fie oferite diferite stimulente și beneficii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?