Opinie: De ce SUA au nevoie de terenul fostului Stadion Republican

Opinie: De ce SUA au nevoie de terenul fostului Stadion Republican

De curînd, a devenit clar că principala arenă sportivă din Moldova nu va fi renovată. Pentru lichidarea ei au votat 65 de parlamentari, număr care s-a dovedit a fi suficient.


Astfel, pe terenul cu o suprafață de peste cinci hectare se va ridica ambasada SUA în Republica Moldova, care va face parte din primele trei cele mai mari complexe diplomatice din lume.


Americanii și-au manifestat interesul față de acest teren cu mulți ani în urmă, a spus politologul Serghei Manastîrlî.


„Știu că interesul acestor persoane pentru terenul fostului Stadion Republican datează de mai demult, fiind manifestat în repetate rînduri. Încă de pe timpul președinției lui Vladimir Voronin, dar și mai tîrziu. Însă autoritățile noastre tot amînau soluționarea acestei chestiuni, propuneau alte variante. Pe cînd acum acest interes a fost satisfăcut în mod operativ. Noi însă nu cunoaștem mărimea afacerii. Dar, poate că acesta a fost un cadou. Cred că reprezentanții SUA au apreciat acest gest", a opinat politologul.


De ce anume au ales acest loc atît de atrăgător? Expertul afirmă că aici există un anumit simbolism: chipurile, amplasarea Ambasadei SUA pe o suprafață enormă, chiar în centrul Capitalei, demonstrează puterea acestei țări și statutul de stat subordonat al Republicii Moldova.


„Acest loc din Chișinău este semnificativ și simbolic. Metropola își amplasează organele reprezentative în colonii astfel, încît toată lumea să vadă", a menționat Monastîrlî.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load