X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Cine va fi noul președinte al CSJ și noul procuror general

6 noi. 2021,, 13:36   Societate
3942 1

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, susține că votul Parlamentului pentru Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost unul strategic, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Și asta pentru ca Dorel Musteață să poată ajunge președinte al CSJ.

„Din punctul meu de vedere, politicul face în felul următor. Își identifică persoane din puterea judecatorească, ca prin intermediul lor să petreacă acea evaluare, care urmează.

Nu întîmplător Curtea Supremă de Justiție nu are președinte. Nu este exclus faptul că dl Musteață va fi promovat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție”, a declarat Teodor Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la postul TV8.

Deși votul pentru candidatura lui Musteață a fost unul la limita aprobării, expertul consideră că s-a recurs la acest pas pentru că „actualei puteri îi trebuiesc aliați din interiorul sistemului, ca ulterior prin intermedul acestor aliați să ducă reforma pînă la capăt”.


Referindu-se la procedurile grăbite privind evaluarea procurorului suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, expertul care a fost și membru al CSM, spune că acest lucru se face pentru a numi cît mai rapid o persoană loială guvernării.

„Acum, din ce cauză este grăbită evaluarea procurorului general? Deoarece procurorul Robu este interimar. În timpul apropiat va avea loc Adunarea Generală a Procurorilor și nu se știe care va fi următoarea componență a Consiliului Superior al Procurorilor.

De aceea, guvernarea se grăbește, va face evaluarea, va face loc vacant de procuror general, va petrece concursul și va plasa în funcție o persoană care este loială actualei puteri”, mai spune Teodor Cîrnaț.

Reamintim că recent Parlamentul a aprobat candidaturile lui Dorel Musteață și a lui Ghenadie Plămădeală la funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pînă la atingerea plafonului de vîrstă – 65 de ani.

Asta deși în privința lui Dorel Musteață au existat critici foarte dure din partea opoziției, cît și din partea societății civile.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?