Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinie: CC contribuie la agravarea situației politice interne din țară

12 iun. 2018,, 14:20   Societate
3098 5

Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, recunoscînd că legea privind funcționarea limbilor în RSSM este depășită și contribuie la agravarea situației interne politice din țară.

Opinia în cauză a fost exprimată de către politologul, fostul deputat al Parlamentului, Zurab Todua, care a participat la emisiunea "Glavnîi vopros cu Iulia Fiodorova" de la canalul TV NTV Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că în baza deciziei amintite a Curții Constituționale, mîine-pomîne în țara noastră s-ar putea să fie refuzată traducerea în limba rusă a oricărui document, care anterior trebuia obligatoriu să fie tradus în limba rusă.

Potrivit spuselor politologului, nu putem pretinde că nu se întîmplă nimic strașnic, deoarece problema limbiieste foarte dureroasă şi vizează interesele fundamentale ale majorității cetățenilor Moldovei, pentru care limba rusă este nativă sau practic nativă, pe care ei o folosesc pentru comunicarea interetnică.

"Am trecut prin toate acestea de multe ori, de aceea domnii din tabăra politică de dreapta, pot consola audiență naivă, dar nu și pe oamenii, care au trecut deja prin toate aceste lucruri pe la începutul anilor '80-'90 ai secolului trecut. Mai mult decît atît, argumentele acelora care apără decizia Curții Constituționale, repetă cuvînt cu cuvînt, ceea ce a fost la începutul anilor 1980 și 1990", a subliniat Zurab Todua.


El consideră că demult este timpulca Parlamentul să găsească ac de cojocul Curţii Constituționale, care-şi depășeşte atribuțiile, deoarece CC în orice țară, nu numai în Moldova, există, pentru a stabili dacă o anumită lege corespunde Constituției ori nu. "Și atît, și nimic mai mult. Aceasta nu o poate recunoaște ca fiind depășită, sau să declare că nu mai are putere legislativă, sau să o anuleze, sau dimpotrivă să ceară să fie promulgată vreo lege. Curtea Constituțională nu este Parlament. În acest caz aceasta a preluat funcțiile Parlamentului. Dar numai Parlamentul din țara noastră poate determina care lege şi-a pierdut legitimitatea, care legecontinuă să funcționeze și care lege ar trebui să fie îmbunătățită și așa mai departe“, a subliniat analistul politic și fostul deputat al Parlamentului.

Potrivit spuselor acestuia, nu este clar în baza a ce Curtea Constituțională a recunoscut că legea privind funcționarea limbilor în RSSM este depășită, nu-i este clar niciunui avocat, care judecă sănătos. "Curtea Constituțională săvîrşeşte o acțiune foarte dificilă, deoarece zilele trecute au arătat că societatea este foarte interesată de acest subiect și că, de fapt, întreaga societate și-a abandonat activităţile și discută numai această problemă, inclusiv pe rețelele sociale, unde materialele la această temă au sute și mii de vizualizări, zeci de comentarii.

"Discuțiile purtate sînt "fierbinți". Cetățenii "își sparg sulițele" tot aşa ca la începutul anilor '80-'90. Se iscă întrebarea: În ce scop a fost făcut acest lucru? CC trebuia doar să spună că această chestiune nu ţine de competența sa, căaceasta e de competența Parlamentului şi asta-i tot! Dar CC a făcut ce a făcut. Prin urmare, vom discuta acum nu despre viitoarele alegeri parlamentare, nu despre situația politică, socială și economică din țară, nu aşa-zisul furt al miliardului de euro și a altor bani, nu despre granturile şi creditele din Vest, ci vom discuta situația limbilor, iar starea politică internă din țară se va încinge”, a spus Zurab Todua.

El a menționat că Curtea Constituțională contribuie la faptul ca situația politică internă din țară să se acutizeze. "Apare întrebarea, înţeleg oare acești domni responsabilitatea care o au față de țară? Căci un anume grup de politicieni, pentru care votează doar cîteva procente dintre cetățeni, poate face să explodeze întreaga societate. Astfel, apare întrebarea, de ce Curtea Constituțională le face jocul? În Marea Britanie acum funcţionează legi, care au fost scrise în secolele XVI, XVII, XVIII și acest lucru nu deranjează pe nimeni. În ţările democratice dezvoltate, spre care ne orientăm, acest lucru nu deranjează pe nimeni. În țara noastră însă deranjează pe careva", a subliniat Zurab Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?