X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Opinie: "Cazul cu păcura a avut loc anul trecut, nu în 2015 - Termoelectrica minte"

25 iul. 2023,, 13:33   Societate
2756 0

Alexandru Slusari, membrul Consiliului de Administrare al Energocom, a venit cu un comentariu în privința cazului răsunător de la Termoelectrica care vizează o cantitate de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropată.

Alexandru Slusari afirmă că, deși mai are nevoie să facă cîteva clarificări pe acest caz, poate veni cu primele concluzii.

"Comunicatul de presă a entității despre atribuirea imaginelor video anului 2015 este unul fals. Cazul cu îngropare s-a întîmplat în noiembrie 2022.

Rămîne pentru mine întrebare, dacă este vorba de îngroparea păcurii în volume mari, așa cum insistă unii, sau este vorba de consecințele lucrărilor de reparație sau profilaxiei cu cantități mai mici de păcură. Dar, oricum, după mine, legislația a fost grav încalcată.

În orice caz, acest director interimar al SA Termoelectrica, desemnat în decembrie 2021 în perioada lui Andrei Spînu, trebuie să fie concediat imediat, cel puțin, pentru un comunicat public fals", spune Slusari.


În opionia lui, Guvernul nu are dreptul să accepte ca acest caz să fie investigat doar prin intermediul anchetei interne de serviciu, iar Agenția Proprietății Publice este obligată să inițieze propria ancheta independentă cu participarea reprezentanților Ministerului Energiei, APP și ai experților neafiliați.

"Dacă acest lucru nu va fi făcut, Guvernul va fi acuzat pe bune că încearcă să mușamalizeze cazul", punctează Slusari.

Amintim că despre cazul de la Termoelectrica a informat opinia publică liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat și probe video.

De cealaltă parte, Termoelectrica a venit cu două comunicate, în care afirmă că întreprinderea a dispus efectuarea acțiunilor de stabilire a tuturor circumstanțelor în legătură cu presupusa scurgere de păcură.

"Reiterăm că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii, pînă în data de 24.07.2023, nu au avut loc deversări, îngropări sau avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii, doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens.

Termoelectrica a desfășurat toate procedurile de achiziții a păcurii în mod transparent, respectînd legislația în vigoare. Aceste proceduri au fost publicate pe platforma MTender (www.mtender.gov.md) și pe site-urile www.achizitii.md și www.termoelectrica.md. De asemenea, informațiile cu privire la procedurile de achiziții active, precum și arhiva celor desfășurate pe parcursul anului sînt disponibile pentru vizualizare și analiză pe platforma guvernamentală – MTender și pe pagina noastră oficială – www.termoelectrica.md", a precizat Termoelectrica.

Contactată de Noi.md pentru a comenta afirmațiile lui Alexandru Slusari, reprezentanta Serviciului de presă al Termoelectrica, Ionela Vasilenco, a spus că va reveni în scurt timp cu un răspuns.

În răspunsul expediat, Termoelectrica menționează că este deschisă și dispusă să colaboreze cu organele de drept ale statului în vederea clarificării oricăror aspecte sau fapte.

10
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?