X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Armata Națională trebuia de mult timp reformată

22 mar. 2018,, 09:20   Societate
5378 1

Armata Națională trebuia de mult timp reformată în sensul aplicării serviciului militar pe bază de contract, consideră reprezentanții unor partide politice din Republica Moldova.

Alții spun că inițiativa democraților privind „profesionalizarea” Armatei este una populistă. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Valeriu Pleșca, liderul Mișcării „Forța Nouă”, susține că încă în anul 2004, fiind în funcția de deputat, a venit cu ideea de a trece armata la serviciul militar pe bază de contract. Potrivit lui, atunci inițiativa nu a avut sorți de izbîndă pentru că nu a existat voință politică. „Eu susțin această inițiativă în aspectul în care este propusă, indiferent din partea cărui partid vine”, a spus Valeriu Pleșca.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, susține că reformarea Armatei Naționale este un subiect despre care se vorbește de mult timp și acum s-a ajuns la o înțelegere. Potrivit lui, această inițiativă nu poate fi aplicată în termeni restrînși, dar are nevoie de mai mult timp.

Viorel Cibotaru, liderul Partidului Liberal Democrat, consideră că această inițiativă este una populistă. Potrivit lui, modalitatea prin care a fost inițiată și argumentele invocate sînt absolut incorecte. Liderul PLDM este de părere că această inițiativă este ruptă din context și nu va rezolva problemele riscurilor cu care se confruntă Republica Moldova. În plus, aceasta nu este fundamentată, nu rezolvă fenomenul corupției. „Este o inițiativă care mai degrabă trezește niște întrebări fără răspunsuri și niște așteptări absolut false în rîndul populației”, afirmă Viorel Cibotaru.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, susține că această inițiativă, dacă va fi susținută financiar și politic, va fi una destul de bună în contextul general al sectorului apărării din Republica Moldova. „Nu puteam să o promovăm ca pe un subiect aparte, neavînd un plan integral de restructurare a sectorului național de apărare și securitate, care constă în aprobarea tuturor documentelor strategice”, a spus Vitalie Marinuța.

Marți, 20 martie, Partidul Democrat, în calitate de formațiune responsabilă de actul guvernării, a anunțat că a luat decizia politică de a renunța la serviciul militar obligatoriu. Reforma armatei se va realiza etapizat, timp de aproximativ doi ani, iar primele reduceri în planul de înrolare vor exista chiar în această toamnă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?